Uuring: selles vanuses oleme me kõige õnnelikumad

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Mis vanuses on inimene kõige õnnelikum? Teadlased uurisid 2000 inimest ning said lisaks sellele ka teada, et vaid iga neljas inimene tahaks võimalusel elada igavesti.

Uurijad võtsid luubi alla meie elu verstapostid, et teada saada, kuidas me end oma elus erinevatel perioodidel tunneme. Tuli välja, et kõige suuremad sõbrad oma kehadega oleme me 31-aastaselt, aga kõige paremad hetked karjääriredelil saabuvad meil alles 38-aastaselt.

Kõige rohkem rahul oleme me oma suhetega 40-aastaselt ning kaks aastat hiljem teenime me lõpuks oma unelmate palka, vahendab Female First. Tõeline õnn saabub meie õuele aga kõige tõenäolisemalt 39. eluaastal, kui me suure tõenäosusega omame oma kodu, oleme leidnud oma hingesugulase ning naudime valitud karjääri.

Keskmiselt 24-aastastena meeldib meile aga nautida oma vabadust ning paljude inimestega deitida. Samas näitasid kogutud andmed ka, et elu parimat seksi naudime me 33-aastaselt, millele eelneb paar kuud varem hingesugulase leidmine.

Psühholoog Donna Dawsoni sõnul on uuringutulemused loogilised. «Huvitaval kombel toimuvad meie elu kõrghetked 30ndates, aga selle eelduseks on 20ndates laotud tugev vundament: me lõpetame ülikooli, leiame töö, proovime erinevaid suhteid, teeme piisavalt vigu ning õpime neist, et teada saada, mida me elult tahame,» ütleb Dawson. «30ndates oleme me oma füüsilises tippvormis, karjäär edeneb ja me oleme rohkem teadlikud sellest, mida me tahame. See toob omakorda kaasa rahulolu ja enesekindluse.»

Dawsoni sõnul pole aga imestada, et surematus pole miski, mida inimesed ihkaksid. Kui me ei saa jääda oma ideaalsesse vanusesse, peame me ikka tegelema vananemisega ning tervise- ja finantsiliste muredega, mis sellega kaasnevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles