Mitu tundi tuleks öösel magada, et oleksid puhanud ja töökas?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nutiseadmete ja sotsiaalmeedia tõttu kannatavad paljud meist unepuuduse käes. Isegi, kui oled üks neist inimestest, kes ei lase elektroonilistel seadmetel oma ööund häirida, siis võib sind segada miski muu, mis ei lase õigel ajal uinuda. 

Mitmed uurimused on näidanud, et unepuudus ei mõju tervisele hästi. Võiks ju arvata, et unepuudus tähendab seda, kui inimene ei saa üldse magada või magab paar tundi, kuid teadlaste silmis on ka kuuetunnine ööuni ebapiisav. Fast Company viis läbi uurimuse, millest selgus koguni see, et kuuetunnine uni mõjub sama halvasti kui üldse mitte magamine, edastab Brit.co.

Uurimuse käigus paluti osalejatel kahe nädala vältel magada iga öö vaid kuus tundi. Kuigi kuuetunnine ööuni ei pruugi tunduda vähesena, tegid teadlased kindlaks, et kuus tundi maganud inimesed sooritasid teste sama halvasti kui need, kes polnud terve öö maganud.

Teadlastel oli veel kaks gruppi, ühe liikmed magasid neli ja teise liikmed kaheksa tundi. Polnud kuigi suur üllatus, et kaheksa tundi maganud inimesed sooritasid teste paremini. Need, kes magasid kahe nädala vältel iga öö vaid neli tundi, sooritasid teste iga päev üha halvemini. 

Huvitav oli seegi, et need, kes magasid kuus tundi, ei tahtnud tunnistada, et nad on väsinud ja neile endile tundus, et nad said testides päris häid tulemusi. Seega lühike ööuni on petlik ja mõistlik oleks öösel magada vähemalt kaheksa tundi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles