Vineer, värvid ja 53 valgustit: vaata noore Eesti pere eriti ägedat kodu

, Ajakiri Kodu&Aed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söögilaua kohal on isetehtud leedlamp, mille valmistamisel kasutati postitustoru. Paljud sisustusdetailid ja osa mööblist on IKEA-st, söögilauatoolid aga Made emalt, kes need kunagi ostis, ent kasutusele ei võtnudki.
Söögilaua kohal on isetehtud leedlamp, mille valmistamisel kasutati postitustoru. Paljud sisustusdetailid ja osa mööblist on IKEA-st, söögilauatoolid aga Made emalt, kes need kunagi ostis, ent kasutusele ei võtnudki. Foto: Juta Kübarsepp

Noore pere esimene ühine kodu Tallinnas Lillekülas on pakkunud rikkalikult koostegemise võimalusi ja on saanud pisiasjadeni tegijate enda nägu, kirjutab ajakiri Kodu&Aed.

Värvid, vineer ja omatehtud valgustid on kujunduselemendid, mis tervikliku mulje loovad ja kodu avaldab muljet: noored võitsid ajakirja Kodu&Aed konkursi «Kodu kauniks 2015» parima värvilahenduse preemia, 1500 eurot Vivacolorilt.

Foto: Juta Kübarsepp

Pererahvas, Made ja Teet on mõlemad kasvanud teadmisega, et isetegemine on võimalus, mida ei tasu käest lasta. Nii oligi neil esimest ühist kodu otsides põhimõtteks, et võimalikult palju peaks saama ise teha. 2012. aasta augustis jõuti siia, Lilleküla serva, kus kesklinn ja rohelus mõlemad kiviga visata. «Et tegu on koduga, sai selgeks mõne esimese minutiga,»meenutab Made. Nad olid juba varem selgeks mõelnud kriteeriumid, millele kodu vastama peab. Mõlemad mõtlevad nüüd tänuga Teedu vanematele, kes aitasid jagada vastutust panga ees, ja võimalusele kogu ehituse aja elada Made vanematekodus. «Muidu ei oleks me saanud omas tempos ehitada ja ise nii palju teha.» Sisse kolisid nad lõpuks alles kahe aasta pärast, 2014.aasta juulikuus. Praeguseks on kõik valmis, vaid kunst ootab veel seinale riputamist.

Põhjalik plaan

Ostuotsust mõjutasid nii kõrged laed kui ka võimalus planeeringut muuta. Vastsed korteriomanikud kontrollisid linnavalitsusest järele, milliseid seinu tohib maha võtta, ja korraldasid seejärel suured lammutustalgud. Õhtuks oli kogu korter üks suur ruum ja püsis sellisena ligi aasta, kuni põrandad said sirgeks ning juhtmed ja gaasitorud ühendatud. Made koostas arvuti abil korteriplaani koos mööblipaigutusega. Kohe otsustati, et kuna kõik kolm akent avanevad edelasse ja talvel päikest õieti sisse ei paista, tuleb ruum kujundada võimalikult hele.

Nii said seinad kõikides ruumides peale vannitoa valged. Suvel on siin see-eest võimalik imetleda hingematvaid loojanguid Hipodroomi kohal. Omavahel jõudis paar kõiges üksmeelele. «Peamine vaidluskoht oli, kuhu ja kui palju on vaja pistikuid. Mul oli neid vaja maast laeni ja nii saingi. Muus osas sujus koostöö harmooniliselt ja suuremate vaidlusteta,» kiidab Made kaasat. Sõprade abiga valas Teet põrandaid, tegi torutöid, paigaldas elektrikaableid ja kipsplaate. Ainult plaatimisel, epopõranda tegemisel, elektrikilbi kokkupanekul ja gaasitöödel kasutasid nad professionaalide abi. Made käis seltsiks ja pani vahel isegi käe külge: toppis soojustust karkassi vahele, hoidis kipsplaate, koristas. Aga tema peamiseks ülesandeks oli tegeleda plaani, kontaktide leidmise ja eelarvega ning leida sooduspakkumisi. «Suurema osa ajast nuiasin Teedult infot, mis töö järgmiseks tuleb ja keda-mida selleks vaja on,» naerab ta nüüd, kuidas kogemuste kaudu tulid hinnalised teadmised, millises järjekorras ehitusprotsess tegelikult kulgeb.

Head materjalid

«Algul püüdsime kaasata ka sisekujundajat, kuid koostööks ei läinud ühegagi,» tõdeb Made. Lõpuks tegid nad kõik otsused ise, kogudes ideid ja infot internetist. Lapsepõlves mõtles Made küll ka sisekujundaja ametile, aga on hariduselt nüüd keskkonnakorralduse magister. Harjumusest vaatab ta siiani lemmikblogisid ja kogub pilte headest ideest. «Uskumatult palju tekib isetegemisideid,» kinnitab ta. Algul soovisid noored põrandaile täispuitu, kuid töö lihtsuse huvides valisid lõpuks tammeparketi. Esiku- ja vannitoapõrand said aga vastupidava epokatte.

«Mulle ei meeldinud mõte põrandaplaatide vuugivahedest. Uurisin alternatiive ja leidsin epopõranda,  mis võib epolaki all olla ka läbipaistev.» Nii saigi Teedu tööks valada õigete kalletega põrandad, et need hiljem lakkida. Vannituba sai kõige lihtsamad valged plaadid vaid märgalale. «Dušinurga seina tahtsin midagi efektset, aga et mulle ei meeldi korduv muster, otsisin lapitekistiilis plaate. Leidsin ka, kuid tollal oleks nende tellimine läinud väga kalliks.»

Foto: Juta Kübarsepp

Seepeale tuli Made ema Meeli leidlikule mõttele maalida ise sobivaid pilte keraamikavärvidega. Nii sisustasidki nadsügisõhtuid plaatide värvimisega ja jõuluks olid need ka seinas. «Ema tsiteeris osavalt kuulsat kunsti, mina keskendusin piltidele, mis mind ennast kõnetasid,» kirjeldab Made motiivivalikuid, millega sai vannituba kordumatu seina, nii et võib pestes end vahel kauaks mõnulema ja pilte imetlema unustada.

Loe edasi ajakirja Kodu & Aed märtsinumbrist! Osta värske number ja vaata ka konkursi Kodu Kauniks 2016 osalemisinfot ajakirja kodulehelt.

Foto: Kodu & Aed

Ajakirja Kodu&Aed märtsinumbris:

Veetlevad vannitoad, parima värvilahendusega kodu, messiuudised ja uued trendid Stockholmist

Kaunis kodu Kose-Uuemõisas, parima maastikuga aed Vääna-Jõesuus

Põnevad tillsandiad, Göteborgi botaanikaaed, imelised floksid, Haifa iidsed aiad Iisraelis

Koogiretsept kevadpühadeks ja parimad palad pastinaagist

Isetegemisõpetused abistava astme ja lapitehnikas vaibakese meisterdamiseks ning taimede ettekasvatamiseks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles