Millised riided on ägedad? Sõna on lastel

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mis on lahe? Sõna on lastel!
Arvamust avaldavad Ott ja Säde Külaots.
Mis on lahe? Sõna on lastel! Arvamust avaldavad Ott ja Säde Külaots. Foto: Maiken Staak

Meie, suured inimesed, teame kõike ... Aga vähemalt riietuseküsimustes pole see kaugeltki nii! Testisin oma kolme kodus leiduva minimoespetsi peal, kas levinud tõekspidamised selle kohta, mida lapsed selga panna eelistavad, ikka kehtivad. Vastused üllatasid mind ennastki!

Foto: Dadamora

Foto: Dadamora

Nüüdisaja maailm on imelik, sest kõike meie ümber püütakse tootestada ja turustada. Aga kuidas sa pakendad isikupära, emotsioone, unistusi, ideid? Mis see riietumine tegelikult muud on, eks?

Lastemaailmas kriibivad standardiseerivad hoiakud mul eriti hinge, sest ainus aeg elus oma loovusele tiivad kasvatada ja originaalsele mõtlemisele alus panna on lapsepõlv. Hiljem on liiga hilja! Väikestel on aga kõigil olemas nende kahe elutähtsa asja vastu nii loomulik anne kui siiras huvi. Anna talle vaid vabad käed!

Suurtel inimestel on jube kiire ja mugavaim lahendus on lükata lapsele ette valmis, ettepakendatud, isiklikku loovust ja mõtlemisvõimet väljalülitavad tooted. Lahe rõivatoode = ülemaailmselt bränditud ja miljonites toodetud multikaelukas, sünnipäevapeo toode = möll mängutoas, toit = kiirtoidurisu jne. Me tahame lastele head, tahame teha nii, nagu lastele meeldib. Hei, stopp, äkki on meie ajusid samuti salamisi seebitatud ja sosistatud kõrva tõdesid, mis pole üldse tähtsad ei meile ega meie lastele, küll aga mõnedele globaalsetele rahamasinatele?

Foto: Maiken Staak

Foto: Maiken Staak

Mis õigupoolest lastele meeldib?

Aga mis naistele meeldib? Või meestele? Lapsed on erinevad, nad on väikesed isiksused – mida nutikamad ja iseseisvamad, seda raskem on neid ka mingite üldkehtivate normide alla suruda. Niisiis, kallid hädas emmed-issid, kui kodus kasvab keeruka karakteriga kodanik, kelle riietamine on paras peavalu, võite endale õnne soovida! Oled osanud arendada nii tahet, loovust kui iseseisvat mõtlemist ja varsti saad kogu riietumisteema südamerahus väikese kodaniku enese õlule veeretada.

Kevadel garderoobi uuendamisest muidugi ei pääse – käed on varrukatest välja võrsunud nagu kahvatud kartuliidud ja lemmikkirjadega T-särk on end üleöö nabapluusiks ümber disaininud. Lapsed kasvavad kohutava kiirusega, aga eriliselt spurdivad minu meelest kevaditi, nii et hangi uued asjad parem kohe paraja kasvuruumiga. Kuid pea meeles – väike inimene on stiiliküsimustes üks igavesti keeruline pusle ja lihtsaim viis õiged asjad valida on tilluke asjatundja poodi kaasa võtta.

Foto: Kristina Herodes

Arvatakse, et lapsi ei tasu poodi võtta, sest nad tahavad kõike. On see nii?

Ott: Mulle ei meeldi liiga palju riideid! Korraga kannan ju ühte särki ja miks peab kuskil olema 25 särki lihtsalt kasutamata?

Õnne: Aga mina olen väike ja väikesel inimesel peab ju olema palju riideid. Mulle meeldib ilus olla.

Säde: Jah, osad lapsed tahavad küll liiga palju, on sellised ahned. Aga kui riideid on liiga palju, nad lähevad sassi ja lähevad liiga ruttu väikseks. Kahanevad vist ise.

Õnne: Minul küll ei lähe üldse väikseks!

Foto: Marks & Spencer

Kuidas tuleks lastele riideid osta?

Säde: Ma kindlasti tahan ise valida! Emme vahel näitab mulle liiga tüdrukutekaid asju, mis eriti ei ole minu stiil.

Ott: Muidugi inimene valib ise! Sest minul on ju erinevad riidetujud, millest emme ei saa täpselt aru.

Kas lapsed eelistavad tuntud brände ja multikategelasi?

Säde: Absoluutselt ei! Elsa-riietest ma küll midagi head ei arva, sest minu rühmas peaaegu kõik juba käivad nendega.

Õnne: Minule meeldivad multikaloomad. Mul meeldiks elevant!

Ott: Võib-olla see on päris väikeste teema.

Foto: River Island

Foto: River Island

Millised tegelased ja teemad on lahedad?

Ott: Looduseteemalised särgid on mu lemmikud. Mulle väikesest peale tunduvad kõik sisalikud põnevad ja maod. Ahvisärgid on sellised, mida DJ-d kannavad, meenutavad ise ka DJ-sid, nad on naljakad.

Õnne: Ahv paneb oma käed niimoodi lõnksu ja hakkab tantsima ja sööb kogu aeg banaane!

Säde: Mulle meeldivad krokodillid. Ja dinosaurused, kuigi neid pole olemas. Kunagi nad ju ometigi olid olemas!

Ott: Kalad on ägedad, näiteks latimeeria on üks mu lemmik, dinosauruste ajast.

Õnne: Minule meeldivad veel rohkem kalad kui Otile. Veel ma olen kaelkirjakute sõber. Ja jänkude sõber. Ja öökullide.

Säde: Mulle kaelkirjak ei meeldi – ma olen natuke kade ta peale, et ma ise nii pikk ei ole. Ja joonistada ma teda ka ei oska.

Millised värvid teile meeldivad? Kas teete poiste ja tüdrukute värvidel vahet ka?

Õnne: Roosa on kõige ilusam värv!

Säde: Äh, roosa mulle just üldsegi ei meeldi! Tüdrukute värve ma eriti ei kanna, ehkki mõnikord on need ka natukene kenad. Mulle meeldib, kui asjad on värvilised ja lahedad! Oranž, roheline, punane, kuld ja hõbe on näiteks päris ägedad.

Ott: Jaa, kuld on mu lemmikvärv. Roheline, must, sinine, lilla, oranž – need on ka päris ägedad. Ma elu seeski ei karda, et äkki mõni värv on tüdrukute värv, kes seda saab niimoodi ütelda, igaüks võib kõiki kanda!

Foto: River Island

Foto: River Island

Kas parem on olla teistega sarnane või erineda?

Ott: Mul ei ole eriti vahet, kas olen erinev või sarnane, ma ei vali oma riideid ju teiste järgi, vaid enda järgi. Sellised, nagu mulle meeldib.

Säde: Mina tahan olla just teistest erinev. Ma ei karda üldse teistsuguseid riideid! Kuigi ma olen tüdruk, kannan vahel poiste riideid ja üldse igasuguseid imelikke riideid. Mulle meeldib, kui on emme tehtud asi, mida mitte kellelgi ei ole.

Õnne: Mina tean küll. Ja tahan olla ikka teistega sarnanev.

Foto: Dadamora

Dadamora. Nutikate trükkidega lahedad rõivad väikestele isiksustele, kes tahavad midagi unikaalset ja hingega loodut. Eestis disainitud ja ökokangastest õmmeldud mugava lastekollektsiooni leiad dadamora.com ning poodidest Nona, Scandikids ja Dadamora stuudiopoest.

Foto: Kalamaja Printsess

Kalamaja Printsess. Taaskasutatud materjalidest ainueksemplarid leiab Eesti Disainimajas, poes Minu Väike Maailm ja Kalamaja Printsessi ateljees.

Foto: Mari Design

Mari Design. Marilin Sikkali südamlik moelooming, mis on inspireeritud tema neljast isiklikust kodus sirguvast printsessist. Nahasõbralikest materjalidest maalähedased ja romantilised rõivad.

Foto: Lindex

Lindex. Omanäoliste printidega lõbusad ja praktilised lasteriided Rootsi suurtootjalt.

Foto: Benetton

Benetton. Itaalia juurte ja rahvusvahelise ulatusega moemärk, mille lipukirjadeks elurõõm, värvirõõm ja vabadus. Sümpaatne on võrdne kohtlemine nii suurtele kui tillukestele moefännidele.

Foto: Marks & Spencer

Marks & Spencer.Pikkade traditsioonidega Briti kaubamajakett, mis on esindatud ka Eestis, pakub lastele nii klassikat kui mängulusti.

Foto: River Island

River Island.Hoogsa disainiga soodne Inglise tänavamoe bränd, mis tuntud Euroopast Aasiani. Viimased trendihitid on siin kohandatud ka allameetrimeestele sobivaks.

STIILIKONSULTANDID OTT (8), SÄDE (7) JA ÕNNE (3)

FOTOD KALEV LILLEORG, LAURA NESTOR, JANA SÜLD, MARILIN SIKKAL, S.AZARIO / BENETTON, LINDEX, RIVER ISLAND, MARKS&SPENCER, H&M

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles