Põnevaid fakte vasakukäeliste kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõigest 10 protsenti inimestest on vasakukäelised, ent teadlased pole siiani suutnud kindlaks teha, miks on vasakukäelised niivõrd haruldased. Tõenäoliselt mängivad selles rolli nii geenid, evolutsioon ja ka sünnieelsed hormoonid, kuid kindlat selgitust ei oska keegi anda.

Business Insider tõi välja mõned väga põnevad faktid, mis kehtivad vaid vasakukäeliste kohta:

  1. Kaksikud on suurema tõenäosusega vasakukäelised, kuid keegi ei tea, miks see nii on.
  2. Kui mõlemad vanemad on vasakukäelised, siis on 26,1-protsendiline tõenäosus, et ka nende laps on vasakukäeline. Tõenäosus, et paremakäelistel vanematel sünnib vasakukäeline laps, on kõigest 9,5 protsenti.
  3. Loomade puhul pole täheldatud seda, et nad eelistaksid tegutseda ühe või teise käega. Erandiks on ainult šimpansid: umbes 70 protsenti šimpansitest on paremakäelised.
  4. Lindudest on näiteks papagoide puhul märgatud, et nad eelistavad kasutada vasakut jäset ja tõstavad pigem sellega asju kui paremaga.
  5. Inimestel võib käelisus juba emaüsas välja kujuneda. Teadlased on näiteks salvestanud seda, millise käe pöialt loode ema kõhus imeb. Kui neid salvestisi on analüüsitud aastaid hiljem, siis on selginud, et vasaku käe pöidla imemine võib viidata sellele, et inimene on tulevikus vasakukäeline. 
  6. Vasak ajupoolkera tegeleb rohkem erinevate keelte ja nende omandamisega. Teadlased on kindlaks teinud, et see kehtib umbes 95 protsendi paremakäeliste ja 70 protsendi vasakukäeliste kohta. Ülejäänud 30 protsendil vasakukäelistest domineerib kas parem ajupoolkera või ei domineeri kumbki.
  7. Tuntud muusik Jimi Hendrix oli vasakukäeline, kuid mängis tavaliselt paremakäelistele mõeldud kitarri – see oli lihtsalt tagurpidi keeratud ja pillikeeled olid seatud vasakukäelisele sobivalt. Vasakukäelisi inimesi peetakse loomingulisemaks ja musikaalseks, kuid teaduslikult pole seda suudetud kinnitada. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles