Kaheksa huvitavat fakti rahvusvahelise naistepäeva kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna tähistatakse rahvusvahelist naistepäeva. Kui praegusel ajal on naistepäeva eesmärgiks inspireerida naisi ja julgustada neid oma kordaminekuid tähistama, siis minevikus on selle päeva eesmärgiks olnud võrdne palk ja valimisõiguste saamine.

Toome teieni kaheksa huvitavat fakti rahvusvahelise naistepäeva kohta.

1. Esimest korda tähistati naistepäeva USAs 28. veebruaril 1909. aastal.

2. 1910. aastal toimus Kopenhaagenis töötavate naiste konverents, kus Saksamaa poliitik Clara Zetkin pakkus välja, et naistepäeva võiks tähistada rahvusvaheliselt. Zetkin ütles, et seda ilusat päeva võiks tähistada igas riigis täpselt samal päeval. Tema idee kiideti heaks.

3. 1911. aastal tähistati naistepäeva esmakordselt Austrias, Taanis, Saksamaal ja Šveitsis ning seda tehti 19. märtsil. Üle miljoni inimese võttis osa miitingutest, mille eesmärgiks oli, et naised saaksid õiguse teha tööd, hääletada, omandada haridust ja et lõpeks naiste diskrimineerimine.

4. Venelannad tähistasid esimest korda naistepäeva 1913. aasta veebruarikuu viimasel pühapäeval. 1965. aastal kuulutati see päev nõukogude liidus riiklikuks pühaks, mil inimesed ei pidanud tööle minema. 

5. 1965. aastal nihutati naistepäeva kuupäev 8. märtsile ja see on siiani nii püsinud.

6. 1975. aastal kiitis ÜRO naistepäeva tähistamise heaks ja hakkas seda tähtpäeva toetama.

7. USAs on naistele pühendatud terve märtsikuu.

8. Rahvusvaheline naistepäev on ametlik riigipüha 15 riigis, nende hulgas Hiinas, Ukrainas ja Vietnamis. 

Head naistepäeva!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles