Kümme ajaloolist menstruatsioonimüüti, mida inimesed on päriselt uskunud

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Sadu aastaid on usutud, et kuupuhastusel on veidraid kõrvalmõjusid. All Day toob välja vaid kümme kõige kummalisemat uskumust, mille süüdlaseks peetakse menstruatsiooni.

  1. See ajab loomad hulluks. Räägiti, et vere lõhn ajas loomad hulluks. Kui menstrueeriv naine vaatas mesilasi, pidid nood surnult maha kukkuma. Samuti julgustati naisi päevade ajal mitte jahti pidama, kuna vere lõhn pidi loomad eemale peletama.
  2. Alkohol läheb halvaks. Vahemere maades käisid kõlakad, et naise kuupuhastus muudab veini äädikaks ning piisab vaid veiniistandusse menstruatsiooni ajal astuda, kui juba on käärimisprotsess rikutud.
  3. Taimed surevad. Saigonis ei olnud 19. sajandil lubatud naistel oopiumitööstuses tegutseda, kuna usuti, et taimed saavad külge kibeda maitse. Ka Euroopas, näiteks Saksamaal, Hollandis ja Hispaanias, usuti, et menstrueeriv naine põhjustab viljade närbumise.
  4. Seks on täiesti rikutud. Teise sajandi Kreeka arst Soranus teatas, et päevade ajal pole võimalik rasestuda, kuna «niiskus neutraliseerib seemne viljakuse». Mõni aeg hiljem usuti, et rasedaks võib küll jääda, aga sel ajal eostatud lapsed on kurjast vaimust vaevatud. Aquino Thomas ja teised tema kaasaegsed leidsid, et kuupuhastusaegne seks on surmapatt ning selle tulemusel sünnivad väärarenguga lapsed.
  5. Veri põhjustab või ravib haigusi. Esimene «salvrätt», mida neitsi kandis, hoiti alles katkuraviks. Lisaks usuti, et menstruaalverega saab ravida leeprat, hemorroide, epilepsiat, peavalusid ja podagrat. Vedelikuteooria (inimest mõjutab mõne vedeliku, nt sapi, lima või vere, liigsus või vähesus) järgi usuti, et kuupuhastus viib organismist välja ohtlikke toksiine. Teooria tõi kaasa «loogilise» järelduse, et vanad naised on seega meestele ja lastele toksilise mõjuga.
  6. Naised mõjutavad ilma. See teooria on pärit Antiik-Rooma aegadest. Arvati, et menstruatsiooniga saab peatada rahetorme, tuulispasku ja äikest.
  7. Tegemist on jumaliku karistusega. Seda kahjuks usutakse veel tänapäevalgi ning tuhandeid naisi ei lubata pühakodadesse. Keskajal usuti, et päevad on karistuseks Eeva patustamise eest. Indias usuti, et jumalanna Indru patustas ning menstruatsioon loodi selle lunastamiseks.
  8. Veidrused juustega. Menstruatsioon muutvat selle inimese, kes juhtub pilgu peale viskama, juuksed halliks – usuvad Austraalia aborigeenid. 1920ndatel usuti, et naise juuksed ei jää lokki, kui neid on püütud lokki keerata päevade ajal.
  9. Igaks juhuks võiks tuua rituaalse ohverduse. Vanas Testamendis soovitatakse kaheksandal päeval pärast kuupuhastuse lõppu viia preestrile kaks tuvi, kes saab läbi viia rituaalse ohverduse. Ka keskajal soovitati naistel põletada potis kärnkonn ning raske menstruatsioonivaeva ära hoidmiseks kanda selle tuhka oma vöö peal.
  10. Naised ei saa sušivalmistamisega hakkama. Üle maailma usutakse erinevaid asju, kuidas menstruatsioon naise toidutegemisvõimet kahjustab. Sool muutuvat mustaks ning toit minevat pahaks ning üldiselt just seda viimast enamasti arvataksegi. Jaapanis aga arvavad mõned sušieksperdid, et menstrueeriv naine toob kaasa tasakaalutuse maitsetes, mistõttu ei kõlbavat nende valmistatud suši eriti süüa.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles