Naistepäev toob lillepoodidesse suure sagimise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Naistepäeva eel on lillede hulgilao töötajatel käed-jalad tööd täis, sest kõik tellimused on vaja õigeks ajaks poodidesse saata.

Terve riiul särab priimulatest, kõrvaltoas lõigatakse rooside otsi. Florese tegevjuht Raivo Jaanson jälgib, et kõik lilled õigetesse kastidesse jõuaksid. «Naistepäeva eel on meil päevad pikemad, mõne inimese saame ka appi endale,» sõnas Jaanson.

Lilli on pärit nii siit kui ka teistest maailmajagudest. «Kohalikke kastavajaid on küll, aga enamik tuleb ikkagi välismaalt. Võiks öelda, et üle 80 protsendi lilledest tuleb siiski välismaalt,» kommenteeris Jaanson. Ta lisas, Euroopas kasvatab tulpe Holland, roosid aga tulevad näiteks Keeniast, nii on lihtsalt odavam.

Ka Eestis kasvatatakse lilli. «Kasvatajaid on tegelikult palju, erinevatel hooaegadel on erinevaid lilli. Praegu kasvatakse tulpi, roosi ja priimulat. Suvel jällegi päevalille.»

Kui lilled on hulgilaos ära sorteeritud ja pakendatud, siis lähevad nad edasi lillepoodidesse. «Meie hulgilaost läheb lilli Harjumaa, Lääne- ja Ida-Virumaa ja Saaremaa lillepoodidesse,» sõnas Jaanson. Lilli saab osta ka hulgilaost kohapealt, selleks on seal oma lett ja lillemüüja Kaili, kes jagab soovitusi lillede hoiustamiseks.

Väga oluline on, et külma ilmaga oleks lilled pakitud mitme paberi sisse. «Külma ilmaga tuleb kaks paberit panna, sest mida rohkem on kihte, seda soojemalt ta lille hoiab. Plusskraadide juures piisab ka ainult ühest paberist,» kommenteeris Kaili.

Kui lilled on jõudnud koju, siis tuleks näiteks roosidel enne vaasi panekut otsad maha lõigata. «Siin on oma nõksud, kuidas lilli hoiustada,» märkis Jaanson. «Kui inimene on hommikul roosid saanud, siis õhtul koju minnes tuleks otsad üle lõigata. Seda tuleb teha terava noaga ja ideaalis umbes 3-4 sentimeetrit, nii et lõikepind oleks võimalikult suur. Kääridega lõigata ei tohiks, ikka terava noaga ja diagonaalis.» Ta lisas, hea on panna lill umbes 40 kraadisesse vette, siis imeb taim ennast vett täis ja püsib värske.

Eestlaste seas on naistepäeval populaarseimad lilled roos ja tulp. «Mulle endale tundub, et tulp on järjest populaarsemaks läinud. Kui võrrelda kümne aasta taguse ajaga, siis nüüd ostetakse ikka rohkem tulpi,» sõnas Jaanson. Ta lisas, et põhjus võib olla puhtalt majanduslik – tulp on jõukohasem kui roos.

Eestlaste lilleostmise harjumus sõltub paljugi majanduslikust olukorrast. «Varem lillede tarbimine koguaeg suurenes, siis tuli majanduskriis ja lilli osteti vähem. Nüüd on lillede ostmine taas suurenenud,» kommenteeris Jaanson.

Floreas varustab lilleärisid lisaks lõikelilledele ka potililledega. «Mõlemaid ostetakse, aga müügisuhe on siiski 70 protsenti lõikelilli, 30 protsenti potililli,» kirjeldas Jaanson. «Kevadel loomulikult potilillede müügiosa suureneb veidi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles