Arst aitab: mida teha, kui väikelapsel on kõht kinni

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Pärast edukalt läbitud potitreeningut võib tunduda, et see periood lapseeast on nüüd läbi ja oma lapse seedimisel enam silma peal hoidma ei pea. Paraku tabab paljusid väikelapsi kõhukinnisus, kirjutab Emmede Klubi.

Perearst Karmen Joller toob kõigepealt välja tingimused, mis peavad olema täidetud:

1. piisav füüsiline aktiivsus,

2. piisav kogus vedelikku,

3. piisav kogus toitu,

4. õigete toiduainete tarbimine.

«Väikelapsed on üldjuhul väga liikuvad ja tarbivad ka rohkelt vedelikku, seega on kõhukinnisus tavalisest põhjustatud valest toitumisest,» ütleb arst. Selge see, et lapsed on toidu suhtes sageli väga valivad ja nende jaoks on uued maitsed sageli harjumatud. Seetõttu kipub toitumine jääma ühekülgseks ja lapsed kipuvad pakutava seast valima ikka magusamad toidud või suisa maiustused.

Söömise korda saamiseks pakub arst välja järgmised reeglid.

1. Toidukordade vahele peab jääma 3-4 tundi. See võimaldab tekkida söögiisul, lisaks kaitseb hambaid.

2. Toidukordade vahel ei tohi lapsele süüa ega juua anda mitte midagi peale vee, mis peab lapsele alati kättesaadav olema. Vett tuleks anda tassist ja kindlasti mitte lutipudelist. Mahl ja piim mõjuvad halvasti isule ning kahjustavad hambaid. Pudelivett kasutades jälgige, et tegu ei oleks maitseveega, mis sisaldab suhkrut. Veele alternatiiviks võib olla maitsestamata taimetee – lisada ei tohi mett, suhkrut ega muid magustajaid. Kui lapsel on halb isu, siis peaks igasugune jook jääma toidukorra lõppu. Kui laps kohe toidukorra algul klaasi mahla või piima joob, siis on täiesti loogiline, et toitu enam peale ei mahu. Toidukorra lõpus võib anda ka maiustusi või puuvilju.

3. Kui laps süüa ei soovi, siis ei tohi teda selleks sundida. Järgmise söögikorra ajal sööb laps lihtsalt rohkem. Kui ka jääb mõni söögikord vahele, pole sellest midagi, see ei kahjusta lapse tervist mitte kuidagi. 

4. Lapsele tuleb pakkuda piisavalt võimalusi liikumiseks – käia temaga õues, mängutoas või lasta tal oma mänguasjadega mängida. Teleri või nutiseadme ette naelutatud laps ei liigu kindlasti piisavalt. 

Kui kõhukinnisus on aga väga hulluks muutunud, põhjustades lapsele suuri vaevusi, siis tuleks kindlasti pöörduda arsti poole, kes soovitab vajaduse korral ravimeid, mida tarvitada. Esmaabiks sobib apteekides käsimüügis olev Microlax, mis on ohutu isegi kõige väiksematele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles