Presidendiballi pärlid

Kristina Herodes
, moetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Presidendi vastuvõtt on kahtlemata üks Eesti Vabariigi uhkemaid vaatemänge, kuid kindlasti pole tegu suurima kohaliku moe-show’ga. Erinevus on suur ja põhimõtteline: moelaval kõnnivad kleidid, modellid üksnes esitlevad neid, presidendile annavad aga kätt Eestimaa parimad pojad ja tütred, kelle rõivastus üksnes toetab nende isikupära.

Sellegipoolest koondub sellele ainsale ideetihedale päevale värvikaim osa kohalikust seltskonnaelust ja kahtlemata parim osa meie moekunstist. Igale disainerile on auasi oma kleidiga vastuvõtul esindatud olla, kuid mitte ainult – ka härrad teenivad üha enam stiilipunkte. Sel aastal hiilgas pea kolmandik meeskülalistest keha järgi õmmeldud rätsepaülikondades, uljalt mängiti värvide ja detailidega. Frakkigi osatakse meil kanda suursuguselt ja krambivabalt. Lisaks on kasvanud härrade mängulust ja julgus, seda näitavad uljad lipsud ja eripärased detailid. Kohalikud puidust kikilipsud näikse olevat omanäoline trendituul.

Eesti Vabariigi sünnipäev jääb kavalasti kahe moehooaja lävepakule – ametlikult on justkui juba kevad, kuid väljas vilistab alles vinge tuul. Kas lähtuda sügise või talve koloriidist? Kanda kinnisemaid või lahtisemaid lõikeid? Hea uudis on see, et trendile võib sel tähtsal päeval küll südamerahus läbi sõrmede vaadata ja ka toone sobitades tuleks lähtuda ennekõike iseendast. Ehkki tähelepanelik silm loeb muidugi tänaste külaliste stiilist ja eelistustest välja ka kõik tähtsamad sõnumid, mis moekaardil tooni annavad. Minimalism ja peened pitsid, hõbehall, siiluke sinist, killuke päikesekulda … kõik see on olemas.

Rõõmsalt võib tõdeda, et Eesti daamidel-härradel on stiilimaailma tantsusammud selged ja nüüd on juba julgust ka improviseerida.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Presidendipaari välimusest võis välja lugeda üksmeelt ja harmooniat. Kogu taasiseseisvunud Eesti ajaloos pole me näinud nii minimalistlikus rüüs presidendiprouat – Läti moelooja Ingrida Drazniece kleit Ieva Ilvesele ei tõmmanud tähelepanu vormi ega värviga, vaid rõhutas aupaklikult kandja enese ilu. Kui varem kippus Toomas Hendrik Ilves oma toonase koloriitse ja särava kaasa varju jääma, siis seekord paistsid tema hea rüht, suurepärane vorm ja kergelt päevitunud jume kaugele.

Foto: Erlend Štaub
Foto: Erlend Štaub Foto: Rene Riisalu/presidendi kantselei

Postimehe töökas tiim: (vasakult) videotoimetaja Kaspar Virks, fotogaafid Sander Ilvest ja Mihkel Maripuu, Elu24 toimetaja Irene Tambek (Perti Muuga hundimustritega kleidis) ja juht Anu Saagim (Iris Janvieri bravuurikalt õlgu paljastavas kleidis), peatoimetaja Merit Kopli (Aldo Järvsoo korrapärase tähistaevamustriga kleidis), moetoimetaja Kristina Herodes (Aldo Järvsoo hõbevalges kleidis), arvamustoimetuse saatejuht-produtsent Marian Võsumets (Oksana Tanditi erkpunases, põneva seljadekolteega kleidis), kultuuritoimetuse juht Heili Sibrits (burgunderpunases drapeeritud kleidis) ja fotograaf Erlend Štaub.

MINIMALISTLIK

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Kairi Sester kannab Karin Eensaare imekaunist helesinist kleiti ja ehteid. «Karinil on eriline anne luua lihtsaid ja elegantseid rõivaid, tema loomingut kandsin ka eelmisel aastal. Ja vaata, siin on isegi taskud. Miks ei peaks tänapäeva naine end ka ballil mugavalt tundma?» Kaunitari kuklal püüab pilke üks peo põnevamaid palmikuid, autoriks Margit Merirand-Sarapuu.

Foto:
Foto: Foto: Tairo Lutter

Tiivi Allmann kannab meisterlikult minimalistlikku lavendlikarva kleiti, mille autoriks üks kohaliku moemaastiku tipptegijaid Katrin Kuldma. Ehted disainis Mari Märtelpoeg.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Sõudja, aasta võistkonna liige Kaspar Taimsoo ja moelooja Kairi Lentsius omaenda disainitud ja valmistatud kleidis. Kairi on selge käekirjaga minimalistina varem tähelepanu pälvinud Antoniuse moeetendusel Tartus, äsja liitus ta Montoni disainitiimiga. "Kleidi kavandasin endale ise. Minu loomuses on selge siluett ja puhtad lõikejooned, see on mängumaa kus ma ennast kõige paremini tunnen."

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Presidendi mõttekoja liige, kontserdikorraldaja Helen Sildna ja disainer Uku-Kristjan Küttis.

Helen kannab Marit Ilisoni lihtsa joonega helesinist kleiti, sama rõivadisaineri minimalismi kasuks otsustas ta ka eelmisel aastal.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Anna Levandi kleidi autor on Riina Laaneto. «Kõik mu uhkemad tualetid on valminud tema ateljees, nii ka see liblikakleit. Selline lihtne ja veidi kahvatu, alles talvest kevadesse lendlemas,» kirjeldab Anna emotsionaalselt. «Orden on ise juba nii pilkupüüdev, et ehteid ma kuigi palju ei lisanud, kannan oma vanaema ajaloolisi juveele.» Allar Levandi superšikk ülikond, särk, kikilips ja ka kašmiirmantel, mida pildil ei paista, on valminud Katrin Kuldma Amanjeda moemajas.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Kuldnõela võitja Piret Ilves kannab loomulikult enda kavandatud minimalistlikku kleiti. «Ma ei taha kunagi, et kleit saaks rohkem tähelepanu kui isiksus selle sees. Ieva Ilvese puhta joonega kleiti pean väga õnnestunuks – selge silueti ja hea tunnetusega tehtud, väga temalik!»

HÕBEVALGE

Foto:
Foto: Foto: Tairo Lutter

Lilli Jahilo hõbevalges kleidis sädeleb Kerstin Kõre, Taavi Kotka kaasa. «Usaldan Lillit pimesi, ta teab täpselt, mis mulle sobib. Meid seob ka aastatepikkune koostöö, olen kuus aastat olnud tema loomingu modelliks.»

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Heidy Purga ja Jaanus Rohumaa. Heidy kannab hea sõbranna, moelooja Karolin Kuusiku kimonolõikelist rüüd. «Mul oli selge nägemus, mida ma kanda soovin. Kirjeldasin seda Karolinile: arhitektuurse lõikega, minimalistlik, helge. Ta luges mu mõtteid. Eks mul oli konkreetne plaan ka sõbrale väljakutse esitada, et ta ei saaks väikese lapse kõrval loomingut unarusse jätta.»

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Filmiprodutsent ja helirežissöör Ivo Felt ja Johanna Trass. Lihtsa joone ja antratsiithõbedase tooniga kleidi valmistas Pille Küngas, idee küpses kandja ja kavandaja koostöös.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Eva Eensaar-Tootsen sai oma haldjalikult veetleva kleidi eriti kerge vaevaga. «Tellisin Asose veebipoest ja see sobis mulle nagu valatud.» Tikitud õlaosa ja kaharduva plisseerseelikuga kleit rõhutab kaunilt kandja nõtket iluvõimlejafiguuri.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Maris Kõrvits abikaasa Henry kaisus kavandas oma kleidi ise. «Aga ma kindlasti ei teeks kleiti üksnes vastuvõtu pärast, see on valminud juba varem ja sobib täpselt minu karakteriga.»

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Presidendikantselei välisnõunik Liis Lipre-Järma särab ainulaadsest ruumilisest kangast valmistatud Iris Janvieri kleidis. Peen gamma ja pehmelt ruumiline siluett rõhutab kandja õrna naiselikku veetlust. «Eks mul ole neid kleidilugusid aastatega kogunenud. Iris Janvieris oli neil niivõrd hea silm, et oskasid kohe leida nii kanga kui ka gamma, mis oleks täpselt mina.»

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Piret Erik kannab tõelise haldja väärilist lillakuldset Tiina Talumehe plisseeritud seelikuosaga kleiti, mis istub täiuslikult kandja figuuril ning rõhutab habrast taljet. Imetlevaid pilke saadab ka kaasa Mait Palts.

SININE KUI RUKKILILLED

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Riigikogu liige Imre Sooäär ja Mailika Ivalo, kelle helesinine unelm on rahvusvaheliselt tunnustatud Beiruti moelooja Tony Wardi tõlgendus Muhu põllulilledest. Hoolimata sellest, et Wardi nimi figureerib sageli Oscari gala kleidigaleriides, oskab välismaa talent ka talle ette antud Eesti-teemaga oskuslikult žongleerida.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Annika Sõrmus annab Eesti armastatud trikoloorile kerge ja nüüdisaegse kuju Anu Lingi elegantse kergusega loodud kleidis. Väga hästi õnnestunud tõlgendus on vaba nii ülearusest romantikast kui ka liigsest lihtsusest.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Merle Liivak on koostöös moedisainer Liisi Eesmaaga leidnud oma kontrastse olemuse jaoks ideaalse, lumivalgekeselikku jumet rõhutava sinise tooni. Kauni kontrasti komplektile lisavad Tanel Veenre massiivsed, sarlakpunased, kosmilise tolmuga üle puistatud kõrvarõngad.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Arhitekt Veronika Valk kannab mängleva kergusega välja Liisi Eesmaa erakordselt efektse kimonokleidi Hyperborea kollektsioonist. Just tugeva karakteriga eesti naistele sellised jõuliselt ulmelised mustrid loodud ongi!

SININE KUI MERI

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Piret Arukaev toob Eestimaa talve paradiisiranna hõngu Aldo Järvsoo laguunisinises kleidis. Terviku muudavad täiuslikuks oskuslikud harmoonia ja kontrastide mängud – Tanel Veenre rohelised kõrvamarjad, sinine kandekott ja efektselt eristuval punasel paelal orden.

Foto:
Foto: Foto: Andres Putting / presidendi kantselei

Karin ja Jüri Ratas moodustavad kauni mereäärse liidu, daam särab Hanna Korsari voogavas ookeanisinisest siidšifoonist ning õrnast pitsist, sõjaeelse hõnguga kleidis. Härra on valinud komplimendina oma kaasale toon toonis lipsu.

Foto:
Foto: Foto: Tairo Lutter

Tea Treufeldt, pildil koos abikaasa Einar Vallbaumiga, kannab Anneli Kõivu kavandatud sinist kleiti ja Swarovski ehteid. Erksa tooniga sinine on suurepärane, värskust lisav toonivalik enesekindlale, hea jumega põhjamaalannale nagu Tea.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna ja Anna-Greta Tsahkna, kelle kleidi on teinud Hanna Korsar ja ehted Kärt Maran. Kuninglikult lihtsa joonega kleidile lisas sarmi võrratu seljadekoltee, mida pea ühelgi pildil ei paista, mida aga kõik peokülalised imetlesid.

ROHELINE

Foto:
Foto: Foto: Andres Putting / presidendi kantselei

Oliivirohelises ja suurilmlikult minimalistlikus Iris Janvieri kleidis kõnnib sinisel vaibal Mari Vaus, Sven Mikseri kaasa.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Kreet Stubender-Lõugas toob Eesti peosaali maailma moedisaini hõngu Dolce&Gabbana mustjasrohelises kleidis, kuid seegi kahvatub elavatest orhideedest peaehte kõrval.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Maimu Sibrits kannab Ülle Suurhans-Pohjanheimo lihtsalõikelist mererohelist kleiti, Piret Pert sillerdab Karolin Kuusiku litterkleidis. Presidendikantselei kaunitarid juba teavad, milline rõivavalik ballisäras alati töötab.

ERKSAD PÄIKESEKIIRED

Foto:
Foto: Foto: Andres Putting / presidendi kantselei

Riigikogu liige Kadri Simson kannab Arne Niidu õhtupäikeseoranži kleiti, teda saadab HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm. «Valisin oranži, et oleks üks rõõmupiisk sel peol juures,» ütleb Kadri. Ehe Kaire Parts.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Keit Pentus-Rosimannus pildus pimedavõitu peosaali sulaselgeid päikesekiiri Ülle Suurhans-Pohjanheimo erkkollases kleidis. «Ma ei karda kunagi värvi, halli on meie ümber niigi palju. Ma tahaks, et meie ümber siin oleks rohkem soojust, rääkides nii ilmast kui ka kõigest muust.»

Ehted, mida Keit kannab, on abikaasa Rain Rosimannuse kingitus: «Aga kuna need pole Eesti disaineri looming, siis te ei pane ju pahaks, et ma nende autorit ei mäleta.»

Foto:
Foto: Foto: Andres Putting / presidendi kantselei

Lea Laaneotsa oranži kleidi kavandas Narva disainer Tanja Montai, kanga valis Lea ise. «Meie koostöö Tanjaga oli nii hea, et kindlasti sean sammud tema juurde ka järgmisel aastal. Kui Ants mind muidugi kaasa võtab,» naerab Lea.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Kõige efektsema härra ordeni võib auga rinda riputada teatrikunstnik Madis Nurms, kes saabus vastuvõtule omaenese loomingus. Ka õhtu koreograaf Marina Kesler tema kõrval sai stiilinõu oma disainerist sõbralt.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Astrid Nõlvak tõstab kõigi piduliste tuju mummulises fuksiakleidis, mille loojaks Tiina Talumees. «Ma leian, et see on ebaõiglane, kui esile tõstetakse üksnes kleite, meeste ülikondade õmblemine nõuab veelgi suuremat meisterlikkust!» kuulutab kaasa Rainer Nõlvak. Pärnu rätsepa Aare Pulga nõelasilmast tulnud frakk tema seljas näeb tõesti täiuslik välja.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Sirle Puust abikaasa Marguse käevangus kannab Riina Põldroosi fuksiaroosat paelornamentidega ehitud kleiti.

RAHVUSLIKUD RÜTMID

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Ede Schank-Tamkivi särab oma kaasa Sten Tamkivi kõrval Aldo Järvsoo ploomilillas tikanditega kleidis ja Tanel Veenre massiivse kaelaehtega. Ka ridikül on harmooniline osa tundlikult paika timmitud tervikust. Tühja sellest, et Eesti rahvakunstis pooltoonidest, mille hulka lillagi kuulub, suuremat ei peetud – tänapäeval on meie värvimeel teravam ning Ede säravsiniste silmade ja kastanikarva juuste kõrvale oleks raske leida veel paremini sobivat tooni.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Rain Kooli abikaasa, Arteri portreteerija Piret Kooli kannab Piret Pupparti disainitud rahvuslike motiividega pluusi ja voogavat seelikut. «Võrratut moekunsti luuakse Eestis palju, kuid Piret sai kuidagi eriliselt täpselt pihta minu olemusele. Nii kui ma seda komplekti proovisin – no see olen lihtsalt mina. Kuidagi väga aus ja ehe disain, lisaks mugav. Taskutega õhtukleit, mõelda vaid!» Kahe Pireti suurepärasest teineteisemõistmisest räägivad peensusteni paigas pisiasjad, i-le panevad täpi 7 tikitud pääsukest pluusi rinnaesisel. "Juhuslik ei ole selles kostüümis miski."

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Jalmar Vabarna ja tema kaasa Sandra Sillamaa Trad Attacki võidukast triost eelistavad nii muusikas kui ka moes rahvakunsti modernseid tõlgendusi. Sandra kleidi looja on Mari-Liis Saretok Kokomo moemärgi all.

Beež-must

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Luisa Värk särab balli tõelise pärlina Kristina Viirpalu täpitehnikas kaunistatud õhtukleidis. «Minu meelest on lahmiv kriitika väga ebaõiglane – iga külaline on vabariigi sünnipäevapeole kutsutud selle eest, et ta on korda saatnud midagi erakordset. Talle tuleks plaksutada, mitte kleidivoltide kallal norida.» Me oleme täpselt sama meelt.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Efektne ja kuulus ema-tütre duo Julia Laffranque ja Maimu Berg särasid peol Tiina Talumehe loomingus. Filigraansed mustad ornamendid beežil on kullaprooviga klassika, mis laseb tugeva karakteriga naisel oma rõivastest välja särada. «Mulle on Tiina naiselik käekiri hingelähedane ja olen enne ka tema loomingut kandnud,» ütleb Julia. «Mina mõtlesin alguses küll, et mis must, ikka midagi eredamat, aga praegu olen nii rahul,» lisab Maimu. «Polegi nii kerge kavandada kleiti, mille peale ka ordeneid õnnestuks sobitada. Aga näed, Eesti Vabariigi V klassi teenetemärk ja Soome Valgeroosi rüütelkonna orden tunnevad sel kleidil ennast väga koduselt.»

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Bikiinifitnessi profi Egle Eller-Nabi veatu figuuri toob kaunilt esile Riina Laanetu (endine Kivilo) drapeeritud kleit. «Riina tegi mulle kleidi sõna otseses mõttes üleöö ja ma usun, et praegu ta magab.»

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Kärt Anvelt Mammu Couture’i koheva seelikuosaga kleidis, kõrval abikaasa Andres Anvelt. «Mammu ise soovis mulle kavandada ja see on tema kõigi aegade esimene kleit presidendiballil. Mulle väga meeldib ja sobib see, mis välja tuli,» kiidab Kärt.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Militaarsete detailide, õlaklappide ja rinnataskutega kleidis Ülle Lichtfeldt on jäänud aasta-aastalt truuks oma lemmikdisainerile. «Kairi Vilderson on mu kleidi autor. Minu puhul on vastus alati sama, meil on suurepärane teineteisemõistmine. Mulle meeldib, kui moes peegeldub see, mis parasjagu toimub maailmas, kuidas ma saaksin rahutuid aegu meie ümber pitsivahtu kandes ignoreerida.» Ülle ehted pärinevad Swarovski kollektsioonist.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Jim Ashilevi kaaslane Gea Grigorjev püüab pilke Perit Muuga ulja prindiga hundikleidis.

MUSTRID

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Liina Tamme pitskraega kleidist aimub nostalgiat, mis kõlab hästi kokku Eesti Vabariigi väärika aastapäevaga. Kleidi valmistas Keila õmbleja Merike Nagel.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Uljalt on mitu isikupärast mustrit üheks kleidiks kokku sulatanud Piret Benno. «Need on Afganistani kangad, millest minu idee järgi õmbles isikupärase kleidi Aili Aamissepp.»

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Puritaanliku kraega mustriline kleit eristus selgelt teistsuguse stiilikeelega. P.I Filimonovi kaasa Aljona Gineiko kannab Ukraina moelooja Anastassia Barbaši unikaalset kleiti.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Tõeline naiselikkuse paraad! Doktor Allan Gary Austin Oolo ja Vivika Oolo Kristina Viirpalu kootud couture’is, muusik Tanel Padar ja tema kaunis kaasa Kristel Mardisoo Iris Janvieri kleidis. Kõige säravamad naised näevad parimad välja tundliku tooniga tualettides.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Poetess Kristiina Ehin ja muusik Silver Sepp eheda mereperekonnana. «Kleit valmis Käsmu meremuuseumi annetatud 90 aasta vanustest kalavõrkudest ja minu nägemusele andis vormi Marika Normet. Meie viis tähistada merekultuuri aastat!» Silver sekundeerib kallimale admiralirõivastest inspireeritud livrees.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Ruth Oltjer helgib Liina Steini kuldses kleidis. «See kleit sai tellitud juba varem üheks rahvusvaheliseks sündmuseks, kus oli konkreetne dresscode – kuldne kleit. See on mu lemmikkleit, mida kannan rõõmuga ikka ja jälle!»

PARIM MUST / ROHELINE

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Liisa Oviiri ülijulged kontrastid pole disaineri valik. «Ise tahtsin,» märgib värvikas daam enesekindlalt. Mürkrohelisele ja oranžile andis sobivalt minimalistliku vormi Kuldnõelaga pärjatud moelooja Piret Ilves.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Kriss Soonik-Käärmann oma kaasa Kristo Käärmanni käevangus kannab iseenda disainitud pidulikku komplekti. «See on tegelikult koopia minu pulmakostüümist ja kingad olid samad.»

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Mart Kalm ja tema kaasa Anu Kalm – EKA rektori auraha pääseb võrratult mõjule selge vormiga ja minimalistlikul tervikul. Anu kannab Aldo Järvsoo loodud musta seelikut ja pluusi.

KUNST

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Marko Mäetamme kaasa Ürge kannab oma mehe märgilise tähendusega kunstiteost. «See on minu päris esimene tuntuks saanud maal 1990. aastast – «Yamaha, Kawasaki ja Honda maitsevad muna,» mainib kunstnik ja lisab, et munagi on varruka peal kenasti nähtaval. Kleidi kuju võttis teos Lilli Jahilo ateljees. «Maalitunnis tuli meil teha hoopis natüürmorti, aga kuna ma jäin hiljaks – elu oli kiire, tuli lapsi hoida –, hakkasin suure hooga maalima seda, mis endale pähe tuli. Õppejõud Enno Ootsing ainult noogutas mõistvalt: «No peaasi, et töö käib.»» Marko Mäetamme armsaim töö on talle nagu isiklik «Mona Lisa».

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Von Krahli näitleja ja lavastaja Eva Koldits oli peo särtsakaim tantsulõvi Ketlin Bachmanni luikedega kleidis.

Foto:
Foto: Foto: Erlend Štaub

Riigikogu liige Siret Kotka kleidis ühinevad eestimeelsus ja kunst – Tallinn Dollsi Wear Arts projekti kleit Jüri Arraku kunstipaneeliga «Viimane lumi».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles