Nipid värsketele emadele: leia taas oma unerahu!

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Emadusega kaasneb magamatus, häiritud ööd ning üldine segadus: päevad keeratakse pea peale ning beebi eest hoolitsemine võib olla füüsiliselt kurnavam, kui sa oskasid aimata.

Female First küsis nõu doktor Guy Meadowsilt, et anda nõu värsketele emadele, kes tahavad taas oma unerütmi paika saada.

  • Õpi tukastama – seda nõuannet oled sa ilmselt sadu kordi kuulnud, kuid sel on tõepõhi all. Õpi tukastama koos beebiga! Mustad nõud võivad oodata, sest kui su beebi ärkab, pead sinagi taas jalul olema. Kasuta uneks iga võimalust.
  • Ole hetkes – värsked emad muretsevad sageli, et ei maga enam iialgi. Muretsemine tekitab ärevust, mis ei lase omakorda magada. Kui on aeg voodisse pugeda, ära muretse, vaid katsu keskenduda hetkele. Tunneta endal teki raskust ning püüa pea muremõtetest tühjaks saada.
  • Abivahendid – uneaja saabudes võid sa tunda kiusatust vajuda magama teleka ees või võtta ehk unerohtu. Mõlemad võivad olla lühiajalised lahendused, kuid ajapikku muutuvad need osaks probleemist. Võta eesmärgiks oma aju loomulikul teel magama treenida, ilma et sa kasutaks abivahendeid. Loo endale ja beebile rutiin, sellest võidate mõlemad.
  • Loobu kohvist – kui sa oled surmväsinud, võid tunda tugevat ahvatlust haarata kohvitass, kuid püüa sellele vastu astuda ning ära tarbi stimulante pärast kella kaht päeval. Nii on sul kergem uinuda.
  • Lõpp on silme ees – pea meeles, et unetud ööd ei kesta igavesti. Suurem osa beebisid hakkavad läbi öö magama umbes pooleaastaselt.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles