Šokeerivalt suur hulk noori arvab, et seksi pealesurumine on normaalne

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX
Our Watch, organisatsioon, mis võitleb naistevastase vägivalla vastu, intervjueeris sadu noori vanuses 12-20, et selgeks teha, millised on noorte kogemused seksuaalse sündsusetusega. Tulemused on mõnevõrra üllatavad ja häirivad.

Selgus, et noorte tüdrukute isikliku ruumi piire ei austata peaaegu üldse – ja see saab kusjuures alguse juba üsna noores eas –, mistõttu jääb mulje, et selline teguviis on lausa normaalseks muutunud. Vähemalt niimoodi sellesse suhtutakse, kirjutab Glamour.

Veerand küsitluses osalenud noortest nõustus väitega, et «see on normaalne, kui noormees survestab tüdrukut tegema seksuaalseid asju». Sama murettekitav on seegi, et 11 protsenti vastanutest uskus, et «kui naine kannab paljastavaid rõivaid, siis ta on osaliselt ise süüdi soovimatus vahekorras». Üle veerandi noortest sõnas, et on raske austada naist, kes kannab paljastavaid rõivaid.

Võttes neid hoiakuid arvesse, ei tule kuigi suure üllatusena see, et üks naine viiest tunnistas, et teda on survestatud seksima (kõigest 7 protsenti meessoost vastajatest ütles sama). 16 protsenti tüdrukutest ütles, et keegi on jaganud neist tehtud piinlikke fotosid internetis ja 11 protsenti poistest tunnistas, et nemad on seda teinud. 

Need tulemused näitavad, et seksuaalsete rünnakute epideemia saab alguse juba väga noores eas. Üks oluline asi, mis aitab selle vastu võidelda, on noortele õpetamine, et sundimine ei ole normaalne ja et ohvrid pole rünnakutes ka osaliselt süüdi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles