Kümme piinlikku näidet Hollywoodis vohavast seksismist (1)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
78aastane näitlejatar Jane Fonda on korduvalt Hollywoodi nooruseihaluse ja soostereotüüpide vastu protesteerinud.
78aastane näitlejatar Jane Fonda on korduvalt Hollywoodi nooruseihaluse ja soostereotüüpide vastu protesteerinud. Foto: Sipa USA / Scanpix

Pole mingi saladus, et Hollywood aktsepteerib ainult üht sorti naisi: hingematvalt ilusaid. Produtsent Ross Putman lõi eraldi Twitteri-konto, et demonstreerida, kuidas seksism filmimaailmas vohab.

Putmani konto @femscriptintros näitab, kui piinlikult seksistlikult naiskaraktereid stsenaariumitesse sisse kirjutatakse. Naistegelasi kirjeldatakse alati läbi nende välimuse ning karakteri iseloom on sageli teisejärguline (kui seda üldse mainitakse).

Putman nimetab oma säutsudes kõiki tegelasi Jane’ideks. Oma kommentaaris Jezebelile ütles produtsent, et kuigi paljudes käsikirjades ei suhtuta naistegelastesse solvavalt, on siiski tohutult näiteid, kus seda tehakse otse või varjatult.

Tänaseks on Putmani kontol üle 61 400 jälgija. Siin on kümme absurdset näidet naiskaraktereid «iseloomustavatest» lausetest, mille Putman on käsikirjadest leidnud.

  1. Kõik pööravad oma pead Jane’i (28) suunas, kes seisab ukselävel: hingematvalt kaunis, andes oma parima, et seda varjata.
  2. Jane on 30ndates ja atraktiivne, isegi nüüd, kui ta suletud silmade ümber on tumedad ringid.
  3. Imekaunis naine Jane (23) on natuke tipsutanud. Ta tantsib alasti oma suurel voodil, võrdselt armas ja seksikas. *Boonuspunktid selle eest, et tegu on esimese lausega!
  4. Uduse dušikabiiniukse taga on märgata hägust, kuid seksikat Jane’i siluetti.
  5. Siseneb pikkade blondide juustega Jane. Ta on sundimatult ligitõmbav ning tema julge naeratuse taga on meelitav ja samas otsekohene sarm.
  6. Pael juhatab teda magamistuppa, kust ta leiab oma noore naise Jane’i, kes lebab voodil, paela ots seotud varba külge.
  7. Tema vastas istub tema abikaasa Jane. Ta on 40aastane, aga jätkuvalt jalustrabavalt kaunis. Pehme küünlavalgus toob ta ilu säravalt esile.
  8. Tema abikaasa Jane valmistab õhtusööki ja vaatab väiksest televiisorist CNNi. Ta oli kunagi modellilikult ilus, kuid päriselu elamine on nõudnud oma osa.
  9. Jane (20ndates) – naabruskonna tüdruk, kelle silmad ütlevad talle: «Võta mind.»
  10. 30ndates Jane seisab selle kõrval. Tal on seljas parameediku rõivad. Blond, vormis, tulikuum.
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles