Kümme talvist tegevust, mis toovad argipäeva energiat ja värvi

Eneli Rahula
, rändaja, jumestaja ja blogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eneli Rahula

Talvine ilu ja müstiline loodus kutsub end avastama, kuid mõnikord tundub mugavalt diivanilt püsti saamine olevat hirmus raske. Õhk on külmast krõbe, lumi ajab üle saapasääre, sõrmed külmetavad ning lisaks puuduvad head ideed, mida talvel Eestis teha või kuhu minna? Viska peast negatiivsed mõtted, on aeg nautida ja hinnata Eesti talvevõlumaad!

MATKAMINE

Eestis on viis rahvusparki ning kaunid kaitsealad, mis katavad lausa 18 protsenti riigi pindalast. Lisaks on meil palju soid, rabasid ning järvesid, mida tasub külastada igal hooajal! Mets on talvel maagiline: kõikjalt võib leida loomade jälgi, puid katab lumevaip ning vaikus on võtnud võimust!

SÕIT REE VÕI HOBUSEGA

Loomad on imelised ning nendega tegelemine mõjub rahustavalt ja hingele kosutavalt. Eestis on palju talusid ja talle, kuhu on inimesed väga oodatud uudistama, loomadega tegelema ja ratsutama, valikuid on palju! Omaette elamus on nii meeleolukas matk metsas, kuljuste kõlina saatel reega sõitmine või miks mitte alustuseks ka poni patsutamine ning puhastamine.

PIKNIK LOODUSES

Talvine piknik, glögi joomine ja vorstikeste sussutamine on põhjamaades väga populaarne, kuid miskipärast tavatsevad eestlased seda teha vaid suviti. See on väga lihtne, kuid suurepärane võimalus veeta aega sõprade või perega looduses! Eelnevalt alusta kerge matka või jalutuskäiguga ja raja lõppedes premeeri end kuuma joogi ning millegi krõmpsuvaga, mõnusad emotsioonid on garanteeritud!

MATK TÕUKEKELGUGA

Tõukekelk on traditsiooniline liikumisvahend, kuid millal viimati sellega endale hoogu lükkasid? Maapiirkondades võib veel märgata, kuidas memmed vuhisevad poodi ja lapsed libisevad kooli, kuid on võimalik ka ise retk ette võtta! Pealtvaadates tundub tegevus igava ja tavalisena, kuid tegelikult võtab see päris võhmale ja pakub kihvti elamust, eriti kui pole harjunud seda tegema!

LUMESAANI SAFARI

Mootorsaanimatk annab tõelise energialaengu ja viib adrenaliini kõrgele! See on kindlasti tegevus, mida peaks proovima! Tõenäoliselt meeldib see pea kõigile, isegi kui üldiselt ekstreemsport ei sobi. Nende masinatega saad sõita lõpututena tunduvatel järvedel ilma kiirusepiiranguteta ning see annab tõelise vabaduse tunde!

RAKENDISÕIT KELGUKOERTEGA

Naudi kiirust, vaata, kuidas koerad teevad koostööd, ning lihtsalt ole hetkes, mil nemad teevad kogu töö sinu eest. Tõeliselt põnev on jälgida koerte tiimi kelku vedamas ja nende omavahelist suhtlust. Tegemist on äärmiselt nutikate ja tarkade loomadega! Jääl kelku vedades tunnetavad nad, kus on nõrgad kohad, ning ohtu tajudes keelduvad edasi minemast. Omaniku sõnul on koerad mitmel korral päästnud ta talvisest suplusest!

RÄÄTSAMATK

Tänu nendele «naelikutele» saab kindlalt ja mugavalt lumes palju kõrgemale, kaugemale, ja see on üllatavalt kerge! Sihtkohaks võib olla nii külmunud järv, lumine mets või rabamaastik, räätsadega saad läbi kõikjalt!

TALVINE KALAPÜÜK

Ümberringi on kõik kaetud valge lume ja lõputu uduga, täielik sürreaalsus! Istud keset järve, üritades saada mõne kala konksu otsa, mõtiskled ja hingad sisse värsket õhku, mis saaks veel parem meditatsioon olla töönädala järel?! Kalapüügil tuleb ka loomulikult meeles pidada, et tähtis ei olegi saak, vaid pigem ikka kogemus ja hetkes viibimine!

SAUN JA JÄÄAUGUS UJUMINE

Jääauaugus ujumine võib väga paljusid esmapilgul hirmutada, kuid see on nagu ekstreemsport: esimese korra järel on suur oht, et hakkab vägagi meeldima! Saun koos jääaugus ujumisega äratab justkui uuesti ellu! Lumes «ujumine» on samuti omamoodi kihvt, teeb naha värskeks ja pehmeks! Tasub võtta kokku julgus ning nautida seda kuuma, higist ja veidike hullumeelset tegevust!

TEE LUMEINGLEID

Millal sa viimati nautisid lund, viskusid pikali ja tegid lumeingleid? Parim aeg selleks tegevuseks on hilisõhtu, mil saab vaadelda ka tähti või suure õnne korral virmalisi, õhk on külmast krõbe ja oled ümbritsetud salapäraste metsahäältega. Kõik peaksid vahel tundma lapselikku rõõmu pisiasjadest ja –tegevustest!

Kes on autor Eneli Rahula? «Olen rändaja, jumestaja ning blogija Eestimaa kaunite metsade vahelt. Investeerin mälestustesse ning käin mööda rada, mis pakuks põnevust ja väljakutseid. Naudin. Naeran. Näen.

Minu tegemiste ja teiste postitustega saad kursis olla läbi www.dodolce.com lehe või tule aja juttu Facebookis - www.facebook.com/enelirahulapage

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles