Viis asja, millega Riia peibutab

, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Rava

Eriti hea, kui vahelduse saamiseks ei pea tundide viisi lendama või mitu päeva merd kündma. Lõunanaabrite pealinn on siinsamas ja nii tuskatekitavalt kui see ka ei kõla: Riia on Tallinna kõrval ikkagi suurlinn – vaid kolmesaja kilomeetri kaugusel, ainult paaritunnise lennu- või neljatunnise bussireisi kaugusel. 

Vanalinna ööelu

Riia oma käänulise kanali ja kaarjate sildadega on nagu põhjamaine Brugge. Reede- ja laupäevaõhtune vanalinn tatsub kantrirütmis, kõigub reggaerütmis ja kargleb diskorütmis.

Elava muusikaga baare ja pubisid jääb iga mõne sammu tagant teele ette, sissepääs on enamasti tasuta, aga eks kõrtsipidaja muidugi oota, et tulija kannu või klaasikese tellib.

Hea üllatus tabab neid Eestist tulijaid, kes armastavad Belgia kirsiõlut ega leia seda kahjuks kodulinnast. Riias on Kriek olemas! Ja muidugi ei puudu ühestki lõbustuskohast tume vürtsikas – ja kuuldavasti tervislik – Rīgas balzams.

Mõned paigad, mis öisel vanalinnatiirul meeldivalt üllatasid ja mida võib rahuliku südamega sõbrale soovitada:

Bubamara (Audēju 8) – väike õdus muusikakohvik, kus nädalalõppudel astuvad lavalaudadel üles kantri- ja bluusibändid.
Donegan’s (Laipu 2/4) – traditsiooniline iiri pubi korraliku sisustuse ja sobiva menüüga, kus juba neljapäeva õhtust alates hakkab kõlama elav muusika.
Dstyle (Skārņu 9) – vanalinna moeklubi, mille eesotsas on Läti legendaarne popmuusika persoon DJ Ella. Stiilses interjööris kohtuvad selle linna rikkad ja ilusad.
Shot Cafe (Torņa 4) – sõbraliku pererahvaga mõnus baar, mille menüü on kangete napside poolest rikas. Tantsuks muusikavalik, mis ulatub James Brownist Queenini.

Art Noveau muuseum ja majad

Kes veel ei teadnud: Riia on maailma võimsamaid art nouveau linnu Pariisi, Barcelona ja Berliini kõrval. Hea ülevaate selle ajastu (19. saj lõpp, 20. saj algus) arhitektuurist saab Alberta ja Strēlnieku tänava nurgal asuvas juugendmuuseumis (Riga Art Nouveau Museum).

Muuseum ise pole suur, võttes enda alla vaid arhitekt Pēkšēnsi kunagise korteri, kuid seda kompaktsem ja kontsentreeritum on elamus. Silmailu pakub nii ruumide fantaasiarikas paigutus kui ka art nouveau stiilis mööbel, sööginõud ja vitraažid.

Kes arhitektuurist rohkem huvitatud, saavad vaadata ülevaatefilmi, kus tutvustatakse Riia kaunimaid juugendstiilis maju. Igatahes saime meie sest kõigest nii suure inspiratsioonilaengu, et läksime pärast muuseumikülastust kogu rikkust oma silmaga vaatama.

Jalutuskäik viis meid Valdemāra tänavalt Brīvībase bulvarile ja sealt edasi Elizabetase tänavale. Kaelad elegantsete karniiside imetlemisest kanged, andsime viimaks alla – kõigi 800 juugendhoonega me ühekorraga siiski tutvuda ei jõudnud. Tuleb tulla tagasi.

Moodne läti disain

Kui juba kunstilainel olla, tasub jätkata Läti moe ja disainiga, sest tõepoolest – on, mida vaadata ja imetleda. On, mida ihaldada ja osta. Kohe juugendmuuseumi lähedal Alberta tänavas tegutseb muhe disainipood Madam Bonbon.

Kauplusse sisenedes satud otse keset söögituba, mille nurgas kõrgub 60ndatest pärit külmkapp ja laua ümber askeldab preili, kes väidab, et on maadami lapselaps. Laud ise pole aga kaetud klaaside-taldrikutega, vaid seal seisavad paarikuti kõrvuti käsitsi tehtud disainersaapad. Peale jalanõude on poekeses müügil ka autorirõivad (kaubamärk Baiba Ripa jt).

Teine paik, kus kindlasti tasub ära käia, on Berga bazaar (Marijas 13/2), kohvikute ja poekeste kvartal, mis meenutab kangesti kuulsaid Pariisi passaaže. Võib minna kauplusesse Klase ja uurida, mida läti rõiva-, koti- ja kingakunstnikud on välja mõelnud.

Osta tasub sealt samuti, sest hinna ja kvaliteedi suhe on hämmastavalt soodne, eriti mis kotte ja jalanõusid puudutab. Galeriis Garage pakutakse nii klassikalisi kui ka ekstravagantsemat laadi autorirõivaid ja aksessuaare.

Riia ooper

Miski pole pidulikum kui õhtu Riia rahvusooperis (Aspazijas bulvārī 3). Aasta lõpus on kavas ooperid «Jevgeni Onegin», «Aida» ja «Nabucco», balletid «Pähklipureja», «Bahtšišarai purskkaev» ja «Suveöö unenägu». Piletid saadaval online’is http://www.opera.lv/en/all-repertoire/.

Riia loomaaed

Ilusale õhtule ja ööle järgnegu armas hommikupoolik. Jalutuskäik ajaloolisse Riia loomaaeda on ettevõtmist väärt. Loomaaed asutati juba 1912. aastal ning on mõningaste pausidega tegutsenud pea terve sajandi.

Territooriumilt küll vahest väiksem kui Tallinna loomaaed, asub Riia oma kaunis looduslikus kohas kesk maalilist männimetsa. Südalinnast viib loomaaeda tramm nr 11. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles