Puhvetkapi naised võõpavad eaka mööbli julgelt üle

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Retromööbel on juba mõned head aastad olnud trenditeadlike kodusisustajate seas tõeline hitt. Et asjale väike vint peale keerata, otsustas üks seltskond hakata selle ajastu mööblile uut nägu andma.

Grete Rämmal ja Elise Aas, kes seisavad ettevõtte Puhvetkapp taga, ütlevad, et mõte hakata retromööblit ümber kujundama tekkis soovist leida endale koju mõned mööbliesemed. «Pealinna poodidest ei õnnestunud neid leida, aga vanaema pööningul jäi kohe silma mitu huvitavat kummutit ja kappi, mille oma tarbeks uueks disainisime. Kuna see protsess iseenesest oli üllatuslikult inspireeriv ja äge kunstiline väljendus, otsustasime asjaga edasi tegeleda,» räägivad naised.

Nii loovadki nad nüüd vanast tuttavailmelisest retromööblist omanäolisi mööblitükke, mis nende hinnangul sobivad kõige paremini inimestele, kellele kodu kujundamisel on oluline taaskasutus, kvaliteetne puitmaterjal, ainulaadsus, stiil ja soodne hind.

Mööbli nägu muuta ei pelga

Naised, kelle lemmikuks on Skandinaavia 1960. aastate disain, mida iseloomustab lihtsus ja kvaliteet, usuvad, et retromööblit ümber kujundades saab sellele lisaväärtust anda. Antiikmööblit naised aga ei puutu. «Oleme arvamusel, et antiikmööblit saab kõige väärikamalt esile tuua seda restaureerides, ning seetõttu pole me ka seda suunda valinud,» põhjendavad nad.

Ometi leiavad ju paljud tulihingelised retromööbliaustajad, et selle originaalilme muutmine on suisa kuritegu. «Hindame väga kõrgelt mööbli ajastupuhtana säilitamist ja restaureerimist. Oleme aga valinud suuna, kus värve ja mustreid vana mööbliga maitsekalt kombineerides on tulemus uuenduslik,» ütleb Puhvetkapi tiim. Nende hinnangul läheb suur osa selle ajastu mööblist äraviskamisele, nii et kui valida lõpliku otsasaamise ja uue välimuse vahel, on viimane variant igal juhul parem. Samas ei kujunda nad retromööblit ümber valimatult: «Leidub ka eksklusiivsemaid ja eriväärtusega esemeid, mille puhul on restaureerimine kõige õigem valik.»

Mis on retromööbel?

• Retromööbel on mööbel aastatest 1950–1990. Selle ajastu mööbel on mõjutatud popkultuurist ja võib olla kohati isegi kitšimaiguline.

• 1950ndate retromööbel on lihtne ja kerge, tagasihoidlike värvidega. Julge mustriga tapeetide taustal mõjusid õhulised mööblitükid väga värskena.

• 1960ndatel läks välismaal asi julgemaks, mööblile lisandus psühhedeelseid värve ja mustreid. Ida-Euroopa mööbel jäi pisut tagasihoidlikumaks, püsides pigem eelmise kümnendi võtmes.

• 1970ndatel kadus varasemate kümnendite kergus, näiteks tikkjalad, moodi tulid suured ja massiivsed mööblitükid, näiteks sektsioonkapid. Mööbel muutus futuristlikumaks.

• 1980ndatel jätkus 1970ndate joon, kuid futuristlikke jooni rõhutati varasemast veelgi rohkem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles