Kaks olulist tegevust, mis aitavad vähendada depressiooni

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringud on tõestanud, et mediteerimine ja treenimine aitavad depressiooni sümptomeid leevendada. Nüüd on aga kindlaks tehtud, et kõige parem on see, kui inimene harrastab neid mõlemat.

Ajakirjas Translational Psychiatry avaldatud uuringust paljastus, et need katsealused, kes kahe kuu jooksul mediteerisid ja treenisid kaks korda nädalas, olid 40 protsenti vähem depressiivsed kui uuringu alguses. 

Uuringu raames jälgisid teadlased 52 meest ja naist, kui nad järgisid programmi, mis ühendas treeningu ja mediteerimise. 22 katsealusel oli diagnoositud kliiniline depressioon. Osalejatel paluti kõigepealt mediteerida 30 minutit ja seejärel teha 30 minutit trenni. Lõpuks vastasid nad küsimustele, mis puudutasid nende emotsionaalset seisundit.

Uuringu lõpus esines katsealustel vähem depressioonile viitavad sümptomeid ja nad tunnistasid ka ise, et neil on vähem depressiivseid mõtteid. 

Uuringu juht Brandon L. Alderman ütles, et kuigi teda ei üllatanud see, et mediteerimine ja treening andsid häid tulemusi, oli siiski üllatav see, kui hästi need mõjusid depressioonis inimestele. Treening mõjub ajule hästi ja aitab toota ajuvalke, mis soodustavad õppimist. Ekspertide hinnangul on see depressiooniga võideldes väga oluline, sest toimetulekuks on õppimine ning uute oskuste omandamine tähtis. Mediteerimine julgustab aga inimesi teadlikult oma tunnetest ja kogemustest eemale astuma ning neid jälgima. Mediteerimine aitab tõsta emotsionaalset kontrolli.

Tähtis on märkida, et antud uuringust võtsid osa nii depressioonis kui ka vaimsete häireteta inimesed ja selgus, et mediteerimise ning treeningu kombineerimine mõjub hästi kõigile, hoolimata sellest, kas neil on vaimse tervisega probleeme või mitte. Alderman sõnas, et kui mediteerida enne treeningut, siis see muudab trenni inimese jaoks nauditavamaks ning parandab üleüldist meeleolu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles