Üllatav asi, mis võib põhjustada ülesöömist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuring näitas, et kui köök on lootusetult segamini, siis see võib panna naisi rohkem sööma. Sellisele järeldusele jõudsid Cornelli toidulabori teadlased pärast seda, kui nad olid jälginud 98 naise söömisharjumusi.

Uuringus osalenud naised jagati kahte rühma. Ühel rühmal paluti tuttavat oodata segamini köögis, kus kraanikauss oli nõusid täis, laual oli hunnik pabereid ja telefon pidevalt helises. Teise rühma kuulunud naised pidid tuttavat ootama korda tehtud köögis. Mõlemas köögis oli nähtaval kohal soolaseid ja magusaid küpsiseid ning porgandeid, mida naised võisid näksida, kirjutab Woman's Day.

Segamini köögis oodanud naised sõid ära kaks korda rohkem küpsiseid kui korras köögis oodanud naised. Teadlased tegid kindlaks ka selle, et teatud mõttemustrid võivad mõjutada seda, kuidas inimene end kaootilises keskkonnas tunneb ja kuidas käitub.

Osal naistel paluti näiteks enne segamini kööki sisenemist paberile joonistada mõni mälestus ajast, mil nende elu oli kontrolli alt väljas. Teistel paluti kirjeldada aega, mil nende elu oli täielikult nende kontrolli all. Häid mälestusi meenutanud naised sõid ära 100 kilokalorit vähem kui need, kes meenutasid pigem keerulisi eluperioode.

Uuringus osalesid ainult naised, seega pole teada, kuidas võib segamini keskkond mõjutada mehi, ent professor Lenny Vartanian arvas, et mehi mõjutab segadus samamoodi kui naisi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles