Kodu kiireksperiment: kas profikoka retsepti järgi valmivad tõesti ideaalsed pannkoogid?

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kodu.postimees.ee

Saksa telekanali RTL saates «Punkt 12» õpetas profikokk Ilja Kremer tegema ideaalseid pannkooke - tegemist on oma ala spetsiga, sest juba viisteist aastat on mees ametis kõrgelt hinnatud pannkoogirestoranis.

Ilja Kremeri pannkoogiretsepti jaoks läheb tarvis mune, soola, jahu, piima ja natuke koort. Kõik muud nipid, mis rahvasuus levinud, nagu näiteks mineraalvee lisamine tainale, tunnistab Kremer mitte eriti tõhusaks. «Pannkoogile see mingit kergust küll juurde ei anna,» räägib ta intervjuus.

Kõigepealt tuleb lisada munad, sool, jahu ja veidi vispeldada, alles kõige lõpus valatakse juurde piim ja törts koort. Just niisugune tööde järjekord peaks vältima jahu tükkiminekut. Tainast tuleks vispeldada, mitte mikseriga vahustada: Kremeri sõnul teeb mikserdamine taina tuimaks.

Proovisime siis koduköögis, kas profikoka nõuanded ka toimivad: kõigepealt tekitas mus kahtlusi suhkrust loobumine, varasemalt olin pannkookidele ikka magusainet lisanud. Vispeldasin koostisaineid aga nii nagu profikoka nõuanne ette nägi just nõutud järjekorras ja tõepoolest, tüütuid jahutükke, mis muidu pannkoogitainasse tekkima kippusid, polnud. Pannkoogitainas peab jääma paksu ja päris vedela vahepealne; selline, et seda saaks hõlpsasti pannile valada. Kogu protseduur võtab aega vaid viis minutit, siis on taigen valmis.

Praadisin kooke oliivõliga, kuigi profikokk soovitab videos neid ka ahjus ja ilma rasvata küpsetada: ometi tundus mulle, et paar minutit kõrgel kuumusel pannnil mõlemalt poolt teeb ikka tõelise pannkoogi. Koogid püsisid kenasti koos ning tulemus oli tõepoolest ideaalne: kerged, kauni väljanägemisega ideaalsed pannkoogid! Kui alul tunduski, et tainas on soolane, siis valmiskookide puhul oli tulemus neutraalne - see annab aga võimaluse serveerida pannkooke ka soolase täidise, näiteks singi-juustu või lõhe ja krevettidega, mis näiteks minu varasemate magusate pannkookide puhul kõne alla ei tulnud.

Kõige tähtsam aga on, et pannkoogid teeks hommiku rõõmsamaks, sest eks ole sakslastelgi tõelise rahulolu retseptiks ütlemine «Freude, Frieden, Eierkuchen» ehk rahu, rõõm ja pannkoogid. Kui teil on oma ja hea retsept olemas, tehke kõige kallimatele pannkooke ja rõõmustage üheskoos. Head sõbrapäeva!

Profi pannkoogikoka Ilja Kremeri pannkoogiretsept:

Muna

Jahu

Veidi soola

Piim

Koor (kasutasin 35%vahukoort)

Vispelda munad ja jahu, lisa tunde järgi soola (suurem näpuotsatäis, aga ära üle pinguta). Aeglaselt vispelda juurde piim ja törtsuke koort. Vaata, et taigen poleks liiga vedel, samas aga ka mitte liiga paks, nii et seda oleks mõnus pannile valada. Küpseta paar minutit oliivõlis või võis kummaltki poolt piisavalt kõrgel kuumusel. Küpsetada võib ka ahjus, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil. Head isu!

Ilja Kremeri nõuanded leiab ka videost RTL leheküljel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles