Hedvig Hanson: kosutavaim jõulukink on perega koos veedetud aeg

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hedvig Hanson
Hedvig Hanson Foto: Andre Maaker

Hedvig Hansoni ja Andre Maakeri peres on jõulust enam au sees pööripäev, mil olemine hakkab tasapisi valgemaks minema. Muusikute pere veedab jõulud koduselt, koos ehitakse lastega kuuske, küpsetatakse ja nauditakse talverõõme.

Hedvig Hansoni ainus selle aasta jõulukontsert leidis aset Brüsselis Eesti saatkonna kutsel, jõulude ajal on lauljatar perega kodune. «Tegelikult nii ongi meeldivam, kui külmal ajal kirikutes ringi tuuritada,» leidis ta. «Kütame aga ahjud soojaks, vaatame aknast rasvapalli otsas kiikuvaid linnukesi, teeme kodu lähedal mõned suusa- ja kelgusõidud – mis võiks olla mõnusam!»

Lõppeva aasta olulisim kontserttuur viis lauljatari koos elukaaslasest kitarristi Andre Maakeriga suvel erinevatesse mõisatesse ja pakkus kuulajaile-vaatajaile romantilist meeleolu armastuslaule esitades. Oma muusikuaastaga on Hedvig Hanson igati rahul, jääb ju mööduvasse aastasse ka Eesti Kultuurkapitali aastapreemia särava loomingulise aasta eest.

Õdus koosolemine pere keskel

Mingeid kindlaid traditsioone, millest jõulu ajal kinni hoida, Hansoni sõnul nende peres ei ole. «Püüame üksteisega koosolemise mõnusaks teha ja keskenduda sellele, et laste silmad säraksid,» ütles ta. Lastega on perel plaanis koos kuusk tuua ja see ehtida, jõuluvanaga kohtuvad lapsed külamajas ja lasteaiapidudel.

Ehkki tänapäeval kipuvad jõulud üha kommertslikumat maiku juurde saama, kiitis Hedvig Hanson kauneid jõuluehteid. Tema maitse järgi kodust jõulupuud siiski ei kaunistata, põhiotsustajaiks ses osas on pojad, viiene Holger ja alla kolmene Daniel.

«Kuigi mina eelistaksin kuuske ühevärvilistes ehetes, olen nõus, et lastele meeldib kirju puu enam ja nad saavad omatehtud kaunistused kuuse külge riputada,» jutustas ta. Ja seda, milliseks kuusepuu kujuneb, oskab ta juba aimata ehete järgi, mis lasteaias valmistatud.

Muusikata ei saa

Olulist rolli mängib muusikute peres mõistagi muusika. Kui hea muusika saatel midagi koos küpsetada, ongi Hedvig Hansoni sõnul pühade meeleolu loodud. «Veel meeldib mulle lastega koos tantsida – see on väga lõbus, hoog teeb kõigil tuju heaks. Seda me teeme muidugi alati, kui tuju tuleb, mitte ainult jõulude ajal,» jutustas Hanson.

Jõuluajal on perel plaanis külastada ka laste vanaema ja vanavanaema ning maitsta Hedvig Hansoni ema valmistatud jõulutoite. Kingitusi ei pea Hedvig Hanson oluliseks, pöörates tähelepanu tarbimise vähendamisele ja selle soetamisele, mis tõepoolest vajalik. Laste jaoks on siiski päkapikkude aeg põnev ning rõõm kingitustest ongi seotud tema sõnul nende rõõmuga. Ise peab Hanson kosutavaimaks kingiks üksteisega veedetud kvaliteetaega.

Jõulud on Hedvig Hansoni arvates kindlasti väga rõõmus püha kristlaste jaoks, ent usukauge eestlase ja kristliku püha vahel näeb ta vastuolu. Nii ütles ta endagi pere kohta: «Tegelikult ega me suurt jõuluusku ei ole, pigem peame pööripäeva – siis läheb ju jälle olemine tasapisi valgemaks!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles