Naistel kulub kodule ja perele 40 minutit vähem kui varem

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Statistikaameti juhtivstatistik Piret Tikva kirjutab statistikablogis, et värske ajakasutuse uuringu järgi kulub naistel päevas majapidamisele ja perele keskmiselt 39 minutit vähem kui kümme aastat tagasi.

Peamiselt on majapidamisele ja perele kuluv aeg vähenenud selle arvelt, et vähem aega kulub söögi valmistamisele ja riiete eest hoolitsemisele - nende pesemisele, triikimisele jne.

Samas on meeste puhul majapidamisele ja perele kuluv aeg kümne aastaga vähenenud vaid kuue minuti võrra, kuid meestel kulubki kodustele toimetustele ligi poolteist tundi vähem kui naistel.

Naised tegelevad majapidamise ja perega keskmiselt veidi üle nelja tunni päevas ja mehed üle kahe ja poole tunni päevas. Tasulist tööd teevad naised keskmiselt üle kahe ja poole tunni, mehed üle kolme tunni päevas.

Seega tegelevad naised pikemalt pere ja majapidamistöödega, sel ajal kui mehed on kauem tööl või vaba aega veetmas. Tegemist on keskmise ajakuluga tundides, mis sisaldab nii laste kui ka mittetöötavate leibkonnaliikmete ning nädalavahetuse ajakasutust.

Söögitegemisele kulutatud aeg on kümne aastaga ligi veerand tunni võrra lühenenud nii naistel kui ka meestel.

«Et kodus tehakse vähem süüa, on nii hea kui ka halb. Hea seetõttu, et väheneb surve iga päev süüa teha, halb seetõttu, et kaob ka võimalus perega õhtuti söögilaua ääres kokku saada ning suhelda,» märkis Tikva.

Suurim osa ööpäevast ehk üle 11 tunni kulus sel aastal nii naistel kui meestel uuringu järgi söömisele, magamisele ja muule isiklikule tegevusele. Vaba aega oli naistel viis ja pool tundi ning meestel üle kuue tunni päevas.

Kümne aasta jooksul on naiste päevane vaba aeg pikenenud 34 minuti ja meestel 39 minuti võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles