Kaja Tuisk õpetab: kümme nõuannet edukaks koduseks treeninguks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodus on raske end treenima sundida.
Kodus on raske end treenima sundida. Foto: Vida Press

Vaba põrandapind ja pealehakkamine – muud koduseks trenniks vaja polegi. Kuidas sellest aga harjumus saaks, õpetab koduse treeningu meister Kaja Tuisk. 

Võimalusi, kuidas kodupõrandat trenniks kasutada, on oi kui palju. «Olulisim on esimene samm – diivanilt tõusta ja otsustada – nüüd kasutan selle aja treenimiseks,» julgustab treener ja koduaeroobika.ee looja Kaja Tuisk tutvust tegema oma sisemise trennipolitseinikuga, sest ajanappus on trennist viilimise põhiline vabandus. «Aga see ei ole mingi põhjus mitte liikuda,» on Kaja karm. On valikute küsimus, mida sa teed oma kümne vaba minutiga – kas sööd saiakest või hüppad hüppenööriga, vaatad telekat või teed harjutusi, istud Facebookis või otsid üles hularõnga.

Kaja Tuisu soovitused iseseisvaks kodus treenimiseks:

1. Treeninguplaan. Pane nädala algul paika trenniplaan, mis päevadel ja kuidas kavatsed trenni teha ja kui kaua.

2. Vali kolm trennipäeva. Kui teed trenni kaks korda nädalas, siis säilitad seda, mis sul on. Kolm korda nädalas treenides ja õigesti toitudes näed paari kuu möödudes hoopis teist peegelpilti.

3. Trenn peab sütitama. Nädalaplaanist suudad kinni pidada vaid siis, kui teed sellist trenni, mis sulle meeldib ja endaga kaasa tõmbab. Kui oled valinud harjutused moe või pelgalt funktsionaalsuse järgi, siis tõenäoliselt sa kaua valitud teel vastu ei pea.

4. Otsi vaheldust. Kui trenn muutub igavaks, on lihtne üksluisele tegevusele käega lüüa. Vaheta harjutusi ja treeninguviise.

5. Ole järjekindel. Tervis ja välimus paranevad, kui treenid regulaarselt ja suurendad ka igapäevast liikumist.

6. Trenn peab esitama väljakutse. Trenn arendab sind ainult siis, kui end selle ajal pingutama pead. Kui treenid mugavustsoonis, ei arenda see piisavalt. See ei tähenda, et peaksid treenima maksimumilähedase pulsiga. Kui tunned lihastes pinget ja kergelt higistad, on koormus paras.

7. Usalda enesetunnet. Samad treeningusoovitused ei sobi kõigile. Tee trenni nii, et end samal ajal hästi tunned. Vajadusel vaheta liikumisviisi, kuni leiad sobivaima.

8. Ära võta korraga ette liiga suurt elumuutust. Kui otsustad menüüd ja liikumisharjumusi kardinaalselt muuta, tekitab see mõnusa ootusärevuse asemel stressi. Tee muudatusi vähehaaval. Ainuüksi liikumisharjumuse tekkimiseks kulub aega.

9. Ole enda vastu aus. See, kui tegid 10–20 aastat tagasi 5 korda nädalas intensiivselt sporti, ei tähenda, et saaksid sama koormuse juurde naasta. Arvesta, et pärast pikka pausi oled tagasi alguses ning ka vanust on juurde tulnud, nii et endise tempoga treenida polegi kõige mõistlikum.

10. Puhka. Paar päeva nädalas jäta taastumiseks, eriti siis, kui osa trenne on suure pulsisagedusega.

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles