Hooaja ilureeglid: käesoe vesi, niisutus ja leebe koorimine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandra Haugas tutvustab looduslikke ilutooteid.
Sandra Haugas tutvustab looduslikke ilutooteid. Foto: Liis Treimann

Looduskosmeetikaga tegeleva Sandra Haugase soovitus talviseks nahahoolduseks näeb ette naha naturaalse kaitsekihi hoidmiseks kuuma vee vältimist ning regulaarset niisutamist ja koorimist.
 

Pereettevõte Gaia Cosmetics juhatajana teab Haugas nõu anda loodusliku iluhoolduse kohta. «Talvine külm õhk ja tuul, keskküttest põhjustatud kuiv õhk tubades ning järsud temperatuurimuutused võivad mõjuda nahale väga ärritavalt,» rääkis naine hooaja suurimast iluprobleemist.

Tähtsaim on naha loomuliku kaitsekihi säilitamine

Talvel peaks seega tähelepanu pöörama ennekõike naha naturaalse niiskuse ja kaitsekihi hoidmisele, ennetamaks kuivust ja lõhenemist. «Mitte niivõrd kogu aeg niisutada, vaid lasta nahal endal seda teha,» tähendas Haugas. Loomuliku kaitse säilitamiseks tuleb eriti hoolikas olla pesemisel.

Punkt üks: mitte pesta tulise veega. Sobiv on käesoe või leige temperatuur. «Kuum vesi tundub küll väga ahvatlev, kuid head see nahale ei tee, kuna tõmbab nahast loomuliku niiskuse välja,» hoiatas poepidaja. Kui kuuma veeta ei saa, soovitas ta võtta lühike dušš või käia kiirelt vannis ning pärast kindlasti nahka niisutada.

Lisaks tuleks vältida sünteetilisi kemikaale sisaldavaid pesemisvahendeid – eriti talvel, kui nahk võib muutuda tundlikuks. Eraldi tõi ta välja kahjuliku naatriumlaurüülsulfaadi (SLS), mida väga paljud vahutavad kosmeetikakaubad sisaldavad.

Pärast pesu tuleks nahk rätikuga õrnalt kuivemaks tupsutada ning koheselt kreem või õli peale kanda - see lukustab niiskuse. Pakasega soovitas looduskosmeetika asjatundja vältida veesisaldusega tooteid. Näole ja kehale kandmiseks on kargel ilmal parimad sada protsenti looduslikud võided ja õlid. Viimased niisutavad ja toidavad kreemidest tõhusamalt ning pakuvad kaitset keskkonnamõjutajate eest, et nahk ei muutuks talvel kuivaks ja ülitundlikuks.

Kasutamiseks sobivad puhtad külmpressitud taimeõlid ning kehale rikkalikumad õlid ja võided – näiteks kakao-, võiseemniku- ehk sheavõid ja kookosõli.

Haugas rõhutas, et läbinisti naturaalset kaupa otsides tuleb tähelepanu pöörata pakendiinfole. «Olen kuulnud, et poodides müüakse vahel puhta õli pähe mineraalõlidel põhinevaid tooteid,»rääkis ta. Seega tuleks jälgida mitte ainult pealkirja, vaid ka seda, mis taga kirjas on. Tema kinnitusel on puhtad ja õiglase kaubandusega saadud tooted sageli ka soodsamad.

Kuivusest päästab koorimine

Kui nahk on juba kuivaks ja tundlikuks muutunud, suureneb vastuvõtlikkus infektsioonidele. Niiskuse taastamiseks tasub lisaks täisnaturaalsete õlide või võide kasutamisele umbes kord nädalas nahka koorida, et surnud rakud eemaldada. Tervendavalt mõjuvad ka toitvad ja niisutavad maskid.

Näohoolduse puhul tuleb tähelepanu pöörata nahatüübile. Tundlikkuse korral peaks valima võimalikult vähe eri aineid sisaldavad tooted, et hoiduda allergilisest reaktsioonist, selgitas Haugas.

Eelistada tasub mahedaid ja rahustavaid komponente, vältida sünteetilisi säilitusaineid ja kemikaale. Viimane nõuanne kehtib samuti keha puhul, kuna suurimal organil võib ärritus välja lüüa ükskõik kus.

Oluline erinevus kehahooldusega seisneb näonaha koorija väiksemateralisuses. Põletikulise naha korral võivad suureteralised vahendid infektsiooni edasi kanda, hoiatas naine. Näol soovitas ta kasutada mandlijahu või pruuni suhkrut, kehal kohvipulbrit või meresoola.

Retsept: lihtne kooriv mask

Sandra kirjutas Gaia orgaanilise naha- ja juuksehoolduse blogis: «Ise kosmeetikatooteid valmistada on mõnus! Minu lemmiktoodeteks sel puhul on näomaskid. Kui olen hakkama saanud eduka ja efektiivse seguga, on peale maski eemaldamist nahal imeliselt klaar ja mõnus tunne!»

Vaja läheb:

  • 3 tl mandlijahu
  • 1.5 tl kameeliaõli
  • 2 tilka lavendli või rosmariini eeterlikku õli

Sega kõik komponendid. Kanna näole, vältides silmaümbruse nahka. Hoia 5 kuni 10 minutit. Mask eemaldab õrnalt surnud naharakud, samal ajal uuenenud nahka toites. Nahk on peale maski tegemist värske ja pehme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles