Toitumisnõustaja: ei, väikelaps ei vaja kommi ega šokolaadi (3)

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kindlasti on paljud noored lapsevanemad kuulnud vanemate inimeste arvamust, et lapsed peavad saama magusat, sest nende ajule on seda vaja. Survestatakse ka kommentaaridega, et magusa keelamine on lapse kius ja et kommid ongi lastele tehtud. Toitumisnõustaja Pilleriin Täht hoiatab Emmede Klubis, et tegelikult ei ole kommid väikelapsele üldsegi sobiv magustoit.

Enamikes kommides on ülemäära palju suhkrut ja maisisiirupit, lisaks hüdrogeenitud rasvad ja erinevad lisaained. Need kõik kokku mõjuvad aga väikesele inimesele üsna halvasti. Kui laps saab nädalas paar kommi, ei juhtu sellest suurt katastroofi, kuid igapäevane kommisöömine hakkab pealegi tema tervist mõjutama.

Väikelaps ei vaja kommi ega šokolaadi selleks, et areneda ja kasvada. Selleks, et aju töötaks, ei pea andma talle kahjulikest ainetest tulvil maiustust, mis muudab lapse liialt aktiivseks ja samal ajal tekitab kiiresti väsimuse. Kommidest võib jääda sõltuvusse nagu ka suitsust ja alkoholist. Keha hakkab seda aina enam ja enam nõudma, mis viib olukorrani, kus laps ei suuda end enam kontrollida kui lauale pannakse kauss kommidega. Et sellist olukorda vältida, tasub väga hoolikalt läbi kaaluda ja mõelda, miks ja millal last kommimaailmaga tutvustada. Kui peres on kasvamas vaid üks laps, on seda üsna lihtne teha, sest ei ole kedagi, kes magusaarmastust ette näitaks. Kui peres on aga lapsi rohkem kui üks, tasub mõelda alternatiividele. 

Kuidas ja millega siis lapse magusaisu leevendada?

  • Suvel tasub varuda sügavkülma ohtralt erinevaid kodumaiseid marju, sest need on üheks suurepäraseks ja tervislikuks alternatiiviks maiustustele. Lisaks marjadele võiks kodus olla ka pähkleid-rosinaid ja puuvilju. 
  • Valmista ise magustoite – sega maitsestamata kohupiima hulka marju ja puuvilju, küpsetage koos lapsega banaanipannkooke ja tervislikke küpsiseid. Valik on suur, sest kui asendada ka tavalistes magustoiduretseptides suhkur näiteks meega ja tavaline nisujahu asendada osaliselt mõne tervislikuma jahuga (tatrajahu, kaerajahu, speltajahu, kookosjahu jms), saab teha kooke, kisselle ja muid maiustusi, mis on lastele meele järgi. 
  • Ära osta koju kommi, küpsist ega šokolaadi, sest kui neid kodus ei ole, ei saa ka murduda ja lapse soovidele järgi anda.
  • Hoolitse selle eest, et kodus leiduks alati tervislikke alternatiive poemaiustele. 
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles