Kui palju und sa tegelikult vajad?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas vajasid täna hommikul ärkamiseks äratuskella? Kui jah, siis arvatavasti ei maganud sa möödunud ööl piisavalt.
 

USA riikliku unefondi (National Sleep Foundation) avaldatud värske uurimus viitab sellele, et kuigi täiskasvanute unevajadusel ei ole mingit kindlat rusikareeglit, viitab näiteks vajadus kasutada äratuskella sellele, et ööuni ei ole piisav, vahendab kliinik.ee WebMD-d.

Uurimuse autor, Wrighti ülikooli arstiteaduskonna neuroloogiaprofessor ja Ohio osariigis Daytonis asuva veteranide meditsiinikeskuse unelaboratooriumi juhataja Michael H. Bonnet (PhD) märkis: «Inimene vajab piisavalt und, et ärgata hommikul ilma äratuskella abita värske ja puhanuna.»

Tema sõnul vajavad mõned inimesed rohkem und kui teised. Unevajadus on tingitud geenidest, vanusest, soost ja varem magatud unetundidest.

Selle üle, kas inimene vajab öösel seitse, kaheksa või üheksa tunni pikkust und, võib vaielda, ent see, et und on vaja piisavalt, on selge kõigile. Unevaegus suurendab kõrge vererõhu, põletike, kaalutõusu ja nende riskiteguritega seotud haiguste, näiteks suhkrutõve ja südamehaiguste ohtu. Samuti kahjustab unevaegus uuringu tulemuste põhjal töötulemusi ja mõjutab meeleolu.

Michael Breus (PhD), raamatu «Beauty Sleep» («Iluuni») autor ja Arizona osariigis Glendale’is asuva meditsiinikeskuse Arrowhead Health uneüksuse direktor soovitab unevajaduse määramiseks teha järgmise katse.

Kui vajad ärkamiseks äratuskella, proovi minna magama 15 minutit varem. Kas vajad endiselt äratuskella? Kui jah, siis tõsa magamaminekuaeg veel 15 minutit varasemaks. Toimi nii seni, kuni sa ei vaja enam ärkamiseks äratuskella. See katse peaks andma sulle üsna hea ettekujutuse sellest, kui palju ööund sa vajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles