Millistel vanematel on kõige tigedamad lapsed?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringud on näidanud, et ülihoolitsevad vanemad võivad negatiivselt mõjuda lapse vaimse tervise arengule. Nüüd on aga selgunud seegi, et liiga kontrollivatel vanematel on ettearvamatumad ja tigedamad lapsed.

Vermonti ülikoolis tehti kaheosaline uuring, mille käigus pidid osalejad meenutama oma elus olnud raskeid hetki. Teadlased jälgisid seda, kuidas osalejate kehad reageerisid, kui nad olid sunnitud läbielatut meenutama, edastab Woman's Day.

Pärast seda eksperimenti esitati osalejatele küsimustik, mis puudutas nende lapsepõlve ja seda, milline roll on läbi aegade olnud nende vanematel. Selgus, et need osalejad, kes kasvasid üles väga kontrollivate vanematega, ärritusid ja muutusid agressiivseks üsna kergesti. Need, kes kasvasid üles vähem kontrollivate vanematega, oli rahulikuma loomuga. 

Uuringu autor Jamie Abaied selgitas, et vanemad peaksid olema väga ettevaatlikud, kuna nad mõjutavad laste elu suurel määral. «Head vanemlik hool kaitseb lapsi. Headuse abil saab ennetada seda, et laps ei muutuks tulevikus liiga agressiivseks,» sõnas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles