Liliane Bettencourt – Euroopa kõige rikkam naine

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liliane Bettencourt.
Liliane Bettencourt. Foto: CHARLES PLATIAU/Reuters

Business Insider avaldas mõni päev tagasi, kes on Euroopa kaheksa kõige jõukamat inimest. Kaheksa kõige rikkama inimese hulgas on vaid üks naine, kuid ta on märkimisväärsel kolmandal kohal. Selleks naiseks on 93-aastane Liliane Bettencourt.

Liliane Bettencourt on prantslanna, kes tegutses pikki aastaid kosmeetikavaldkonnas. Ta on nimelt L'Oreali grupi pärija ja osaliselt on naine oma varanduse, mille suuruseks on hinnanguliselt 26,7 miljardit eurot, ka ise teeninud. Ta päris eduka kosmeetikafirma 1957. aastal pärast oma isa surma.

Bettencourt on Euroopas kõige rikkam naine, maailma rikkurite edetabelis on üks naine temast siiski veel jõukam. Ta ei võta enam aktiivselt osa L'Oreali äritegevusest, ent on endiselt ettevõtte suurim aktsionär. Nii L'Orealil kui ka Bettencourt Schuelleri sihtasutuses, mille naine lõi koos oma nüüdseks lahkunud abikaasa André Bettencourt'iga, läheb väga hästi.

Bettencourt'ist on viimastel aastatel meedias palju juttu olnud. Nimelt on naine olnud osaline nii mõneski kohtuasjas. Mõne aasta eest süüdistati miljardäri lähedasi selles, et nad on vanemaealist naist ära kasutanud. Kohtuasi lõpetati 2015. aasta mais ja kaheksa inimest, kelle hulgas oli nii naise sõpru kui finantsnõustajaid, mõisteti miljardäri ärakasutamises süüdi.

Eelmisel aastal oli naine taas kohtus ja süüdistas oma endist ülemteenrit ning viite ajakirjanikku tema privaatsuse rikkumises. Naine väitis, et endine ülemteener Pascal Bonnefoy salvestas temaga kohtumisi. Bonnefoy sõnas, et tegi seda selleks, et näidata, kui õrnas seisus eakas daam oli. Kohus mõistis kõik süüdistatavad õigeks. 

Liliane Bettencourt tütrega (Reuters)
Liliane Bettencourt tütrega (Reuters) Foto: CHARLES PLATIAU/Reuters

Huvitavaid fakte:

  • 1987. aastal loodud Bettencourt Schuelleri sihtasutus tegeleb meditsiini arendamise, kultuuriliste ja heategevuslike projektidega. 
  • Liliane Bettencourt armastab kunsti, tema kunstikogusse kuulub nii Picasso, Matisse'i kui ja Munchi töid.
  • 2012. aastal müüs Bettencourt 78 miljoni euro eest ära oma erasaare, mis asub Seišellide saarestikus.
  • Ajakirja Forbes andmetel on Bettencourt maailma rikkurite edetabelis seitsmendal kohal. 2005. aastal koostas Forbes edetabeli maailma kõige mõjukamatest naistest, Liliane Bettencourt oli selles nimekirjas 39. kohal. 
  • Bettencourt väldib meedia tähelepanu ega soostu intervjuusid andma.
  • Tal on üks tütar (sündinud 1953. aastal).
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles