Kolm mõtet, kuidas suurest kaotusest üle saada ja eluga edasi minna

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ühel hetkel võib see juhtuda meie kõigi elus: me kaotame armastatud inimese. Selleks võib olla ema, isa, abikaasa, kallim, sõber või laps. Need, kes jäävad maha teda leinama, peavad leidma mooduse, kuidas kaotusest üle saada, ent see ei pruugi olla sugugi kerge.

Teaduslikult on võimalik surma tõestada, aga seda, kas inimese hing jääb elama või mitte, pole võimalik kindlaks teha. Me võime loota ja mõelda, et eksisteerib elu pärast surma, ent kindlad ei saa selles olla. Pole vahet, mida või kuidas me surmast mõtleme, tähtis on ainult see, kuidas me edasi elame, kirjutab YourTango.

Kui sina oled pidanud kaotusvalu tundma, aga pole osanud oma eluga edasi minna, ehk on abi järgmistest soovitustest.

1. Ära väldi ühtki emotsiooni

See, kui sa üritad tundeid tagasi hoida – sa ei taha näida haavatava, vihase või mahajäetuna –, võib lõpuks su südamele liiga teha ja selle sulgeda. Proovi leida moodus, kuidas astuda läbi oma kurbusest. Mõista oma raskeid tundeid ja luba endal neid kogeda. Lõpuks on sul kergem olla ja sa saad taas rõõmu tunda.

2. Leia moodus, kuidas omal moel kalli inimesega hüvasti jätta

Pärast kalli inimese lahkumist võib tekkida tunne, et me peaksime kuidagi väljendama seda, kui väga me temast puudust tunneme. Ära lükka seda edasi, sest kui jätad temaga hüvasti kuid või aastaid pärast ta lahkumist, siis võid terve selle aja olla leinas ega saa edasi liikuda. Mõtle sellele, kui tähtis ta sinu jaoks oli, mida sa jääd temast mäletama, kui tänulik sa oled koosveedetud aja eest. Pea meeles, et see, mis tema sulle andis, on nüüd osa sinust ja sa saad selle teistele edasi anda.

3. Ära karda edasi liikuda, riskida ja olla õnnelik

Kas sa väldid asju, mida sa võiksid nautida, sest sa kardad? Kas sa pelgad riskida? Täiel rinnal elamine ongi hirmutav, aga kas selleks me pole mitte sündinud? Ära arva, et sa pead tingimata olema pikka aega leinas, sest see on lahkunu suhtes aus. Ta ju tahaks, et sa oleksid õnnelik ja elaksid edasi, mitte et sinu elu lõppeks koos tema lahkumisega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles