Kõige suuremad vead, mida lapsele nime valides tehakse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Raseduse ajal ja pärast sünnitust mõtlevad lapsevanemad peamiselt sellele, mida lapsele nimeks panna. Nad kaaluvad erinevaid nimesid ja mõtlevad, milline nimi oleks õige, ent aeg-ajalt on vaja meelde tuletada, milliseid vigu tuleks lapsele nime valides vältida.

Brit.co tõi välja kümme suurimat viga, mida lapsele nime valides tehakse.

1. Väldid mõnda nime, mis sulle meeldib, aga mis su sõbrale või pereliikmele ei meeldi. Lapsele nime valides taipad kiiresti, et kõik lähedased tahavad oma nimevariandi välja pakkuda. Kui oled juba välja mõelnud nimed, mis sulle meeldivad, ära lase teiste arvamusel end kõigutada.

2. Väldid mõnda nime, mis sulle meeldib, aga mis on liiga populaarseks muutunud. Nüüdisajal on väga kerge jälgida eesnimede statistikat, kus on välja toodud kuude lõikes kõige populaarsemad lapsenimed. Paljud vanemad jälgivad seda hoolikalt ja väldivad edetabelite tipus olevaid nimesid, kuigi need nimed meeldivad neile väga. 

3. Muretsed liiga palju nime tegeliku tähenduse pärast. Võimalik, et sinu valitud nimi tähendab mõnes teises keeles midagi, aga kui see tähendus pole lausa ropp, siis pole ju hullu.

4. Muretsed liiga palju nime isikliku tähenduse pärast. Mõned vanemad valivad lapsenime näiteks linna järgi, kus laps eostati või panevad lapsele nime mõne esivanema eeskujul. See on väga tore ja selles pole midagi veidrat, ent on vanemaid, kes on asjaga liiga kaugele läinud (nt lapsele nime panemine isa lemmiku jalgpallimeeskonna järgi).

5. Allud perekondlikule survele valida traditsiooniline lapsenimi. Mõni suguvõsas ringlev nimi on väga tore kingitus lapsele, aga seda vaid juhul, kui tegemist on sinu enda otsusega. Ära kuula oma vanemaid, kes käivad sulle peale, et paneksid tütrele nime vanaema järgi. Kui sa ei taha seda teha, siis ära tee ka.

6. Sa ei räägi lapsenimedest oma partneriga. Lapsele nime valimine on nii mõnegi paari tülli ajanud. Mõlemad partnerid on omad lemmikud välja valinud ja jäävad kangekaelselt nende juurde, mitte ei uuri oma kallimalt, miks talle oma valitud nimed meeldivad. Võib-olla on tal nii hea põhjendus, et see muudaks tema valitud nime ka sinu lemmikuks.

7. Usud, et nimi on ainulaadne, sest sa pole seda varem kuulnud. Nimede trendid muutuvad väga kiiresti ja need lapsenimed, mis täna on veidi haruldasemad, võivad umbes viie aasta pärast muutuda väga populaarseks (inglisekeelsetes riikides on nii juhtunud näiteks nimedega Harper, Emerson, Sawyer). Samuti tasub teada, et praegusel ajal on väga populaarsed unisex nimed, mis sobivad nii neidudele kui poistele.

8. Valid nime, mida on keeruline kirjutada ja hääldada. Leidub vanemaid, kes tahavad olla väga loomingulised ja originaalsed ning panevad lapsele sellise nime, mida on üsna keeruline nii kirjutada kui hääldada. Ära ole üks neist vanematest, ära tee oma lapse elu keeruliseks.

9. Usud, et suudad õige nimega ebameeldivaid hüüdnimesid vältida. Sa ei saa kunagi kindel olla selles, et eakaaslased ei pane su lapsele mõnda ebameeldivat hüüdnime. Sellistele asjadele mõeldes tekitad nime valides endale vaid lisapinget.

10. Paned nime beebile, mitte lapsele ega täiskasvanule, kes temast kunagi saab. Populaarne eesnimesid koondav veebileht Nameberry soovitab lapsele nime valides pidada silmas seda, et antud nimi sobiks tulevikus ka täiskasvanule. Kunagi ei tea, millises valdkonnas soovib laps end proovile panna, seega pane talle nimi, mida ta ei pea häbenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles