Gastroenteroloog: teaduslikud uuringud ei tõesta toidulisandite efektiivsust

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toidulisandid võivad korvata oluliste toitainete puudust organismis, ent tõsisemate tervisehädade korral tuleb kindlasti arsti poole pöörduda.

Lääne-Tallinna Keskhaigla gastroenteroloog Vadim Brjalin kinnitas, et arstide soovitus põhineb ennekõike sellel, milliseid toite teatud näidustuste ja vaevuste korral vältida. Toidulisandeid arstid tema sõnul ei soovita.

Näiteks reflukshaiguse puhul peaks kindlasti vältima kohvi joomist, apelsinide, aga ka teiste tsitruseliste söömist, küüslauku, vürtse, aasia toite – kõike, mis võib magu ärritada. Brjalini sõnul tuleb jälgida nii oma toitumist kui ka seda, millised vaevused muret teevad. Kui sümptomid ei taandu, tuleb pöörduda perearsti või erialaspetsialisti poole, kes tegeleb probleemiga süvitsi ja määrab ravi.

Toidulisandite kohta ei ole Brjalini sõnul teaduslikel alustel ühtegi uuringut, mille tulemused kinnitaksid nende efektiivsust. «Kõik, mida soovitatakse, on soovitusliku iseloomuga ja inimene ise otsustab, aga ma ei usu, et ükski arst soovitaks, et võtke toidulisandit ja probleem on läbi. Põhimõte on tervislik eluviis ja tervislik toitumine. Juhul kui see ei aita, siis tuleb pöörduda arsti poolw ja alustada ravi.»

Toidulisandite tarbimine tõsisema tervisehäda puhul võib Brjalini hinnangul vastupidi ka patsiendile karuteene teha. «Inimene ostab kalleid toidulisandeid, lootes tervenemist, samal ajal võib aga tema tervislik olukord hoopis halvemaks minna, kuna ei tegeleta raviga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles