Toidulisanditele peaks eelistama tervislikku toitumist

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise Arengu Instituudi toitumisspetsialist Tagli Pitsi
Tervise Arengu Instituudi toitumisspetsialist Tagli Pitsi Foto: Erakogu

Talvel on päev lühem, päikese aeg kasin ning energiat tuleb omandada muudest allikatest ohtralt lisaks, et pimedal ja külmal ajal terve ja energilisena püsida. Enne toidulisandite järele käe haaramist tuleks välja selgitada, mille järele organismil vajadus on ja kas on muid võimalusi puudujäägi korvamiseks.

Toidulisandeid on tänapäeval rikkalikult saadaval. Inimene on linnastunud ja pahatihti peetakse lihtsamaks tarbida valmiskujul toitaineid, selle asemel, et igapäevaselt oma menüüd mitmekesisena hoida. Head pinnast kasutavad ära erinevad toidulisandite pakkujad, sõltuvalt tootest ja firmast võib hinnavahe olla mitmekordne.

Tervise Arengu Instituudi toitumisspetsialist Tagli Pitsi soovitab kõigepealt  välja selgitada, kas inimesel on üldse vajadus mingi toidulisandi järele ning kas puuduolevaid toitaineid ei ole võimalik saada toitumise parandamisega.

Toidulisandeid vajatakse erijuhtudel

«Toidulisandeid võivad vajada inimesed, kellel mingil põhjusel on mõnede toitainete vajadus suurenenud või nende imendumine häiritud - näiteks rasedatel, haigusjärgsel perioodil, stressi ajal, taimetoitlastel, sportlastel - või kelle energiavajadus on hästi madal tingituna näiteks vanusest või dieedi pidamisest ning kes ainult toidust ei ole ka väga hoolika planeerimise ja mitmekesise toitumise korral võimelised kõiki aineid kätte saama,» selgitas Tagli Pitsi.

Et selgeks teha, mis toidust puudu jääb, soovitas toitumisspetsialist umbes nädala aja jooksul toitumist jälgida ja näiteks internetipõhise programmi tap.nutridata.ee abil analüüsida. Järgmise sammuna tuleks üle vaadata puudused saadud tulemustes ning otsida võimalikke lahendusi oma toitumise muutmiseks.

Toidust imenduvad vitamiinid ja mineraalained kõige paremini

«Näiteks C-vitamiini puudusel süüa rohkem puuvilju, D-vitamiini puudusel kala, B-grupi vitamiinide puudusel täisteratooteid jne. Kui selgub, et toitumise muutmisest üksi ei piisa, siis tuleks edasi pöörduda mõne spetsialisti, näiteks apteekri poole, kes oskab soovitada, milline toidulisand oleks kõige parem,» ütles Tagli Pitsi.

Ta rõhutas, et toidust imenduvad vitamiinid-mineraalaineid kõige paremini, sest seal on nad omavahel õiges vahekorras. Just selle tõttu ei piisa näiteks kaltsiumipuuduse korral üksnes vastavast toidulisandist, vaid on oluline ka D-vitamiini, oomega-3-rasvhapete ja teiste toitainete saamine.

Siinkohal tulebki Pitsi sõnul appi spetsialist, kes oskab anda nõu, milline lisand oleks konkreetse inimese toitumispuudujääkide ja tervisliku seisundi seisukohast parim. Lihtsalt niisama, igaks juhuks toidulisandite võtmist Tagli Pitsi ei tahaks soovitada, selle asemel toob ta meeldetuletuseks välja toidud, mille söömist teatud toitainete puuduse korral võiks suurendada.

Toitained ja toidud
D-vitamiinKalad. Viibida ka päikesevalguse käes. See on enimlevinud vitamiin, mille puhul toidulisand (nt kalaõli) on teatud juhtudel (nt alla 3-aastased lapsed, eakad) näidustatud.
C-vitamiinPuuviljad, mahl, köögiviljad.
B-grupi vitamiinidPärm, maks, täisteratooted. Folaatide vajadus on suurenenud laste planeerimise ja raseduse ajal, siis võib olla vajadus võtta seda toidulisandina.
KaltsiumPiimatooted, kala, (rohelised) köögiviljad.
RaudLiha ja lihatooted. Ka teistest toidugruppidest, kuid imendumine on palju halvem ning vajab imendumiseks vitamiini C.
KaaliumPuu- ja köögiviljad.
MagneesiumRohelised köögiviljad, täisteratooted, pähklid.
KiudainedTäisteratooted, teised teraviljatooted, puu- ja köögiviljad.
Oomega-3-rasvhappedKalad, linaseemneõli, ka rapsiõli.

Oluline on ka regulaarne toitumine

Lisaks mitmekesisele ja tasakaalustatud toitumisele (vaata lisaks toidupüramiidi kohta www.toitumine.ee) on oluline Tagli Pitsi sõnul toituda regulaarselt. «Parem on süüa korraga väiksemaid koguseid, aga sagedamini. Kuna näljatunne tekib umbes 4-6 tundi pärast söömist, siis sellest ka soovitus süüa päevas kolm põhitoidukorda, vahele 1-3 oodet,» soovitas ta.

Ehkki soovitatav on hommikupoole süüa rohkem ja õhtupoole vähem, siis reaalne elu näitab, et tegelikult kipub ikka õhtusöök kõige toekamaks toidukorraks kujunema. Seda annab Tagli Pitsi sõnul vältida, kui päeva jooksul ei jäeta toidukordi vahele.

Oluline on, et kogu päevane energiatarbimine vastaks soovitustele ning et õhtune viimane toidukord oleks vähemalt kaks tundi enne magamiminekut, nii et seedeelundkond saaks veidi puhata ega oleks magama minnes rasket täiskõhutunnet.

Kallis toode ei tähenda ilmtingimata efektiivset lahendust

Kallite komplekstoidulisandite puhul võib Tagli Pitsi arvates mängida rolli tõesti see, et konkreetne kooslus tingib toitainete parema imendumise. Ometi pööras ta tähelepanu sellele, et kallim toode ei pruugi tähendada alati efektiivsemat lahendust.

«Millegipärast inimesed arvavad, et kui asi maksab palju ja lubatakse kiiret tulemust, siis see toimib. Ollakse liiga laisad, et oma toitumist muutes sama efekt, näiteks kaalu langetamine saavutada. See võtab küll aega, aga tulemused on seda püsivamad.»

Moodsate supi- jmt pulbrite puhul, kus tooteinfo põhjal kõik «eluks vajalik» sees, tuletas Tagli Pitsi meelde, et toitumine pole siiski ainult toitainete manustamine. «Inimene sööb ka silmadega. Ja täiskõhutunne tekib paljude tegurite koosmõjul, sealjuures mao nn väljavenitamise tundest. Seega ainult pulbritest toitudes tunneks inimene kindlasti, et tal on kõht tühi ning ta nagu polekski midagi söönud.»

Juhul, kui aga inimesel on juba konkreetsem tervisemure, miks ta toidulisandite tarbimist kaalub, soovitas Tagli Pitsi pöörduda arsti poole. Alustada tuleks perearstist, kes teeb vajadusel analüüsid ja suunab siis vastavalt vajadusele erialaarsti juurde edasi. «Kuulates kõiki teisi «konsultante» võib oma tervisele jäädavat kahju teha,» märkis Tagli Pitsi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles