Kogu tõde emotsionaalsest truudusetusest

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mis on emotsionaalne truudusetus? Portaali goodinbed.com järgi meenutab emotsionaalne afäär erinevalt füüsilisest tavaliselt pigem sõprust, kuid võib seejuures olla hoopis ohtlikum.
 

Emotsionaalse truudusetusega on tegemist siis, kui suhtes olev inimene tunneb tugevat seotust mõne teise meeldiva inimesega ja otsib oma uue sõbraga üha suuremat lähedust, mis ei hõlma seksi - vähemalt alguses. Sageli võib emotsinaalsest afäärist välja kasvada ka seksi hõlmav kõrvalsuhe.

Väljundita jäänud seksuaalse energiaga laetud suhe viib olulisel määral energiat ja erutust põhisuhtest välja. Tähelepanu on suunatud mujale ning isegi siis, kui suhe ei kulmineeru seksuaalse petmisega, võib see mõjuda tegelikule suhtele laastavalt.

Seksist hoidumine võib anda kõrvalsuhtele koguni rohkem jõudu. Suheldes meeldiva inimesega ilma temaga intiimsuhetesse laskumata, kipume teda veelgi rohkem idealiseerima ning fantaseerima sellest, kuidas oleks temaga seksida. See lisab vaid õli tulle. Aeglaselt arenenud suhteid on tavaliselt kõige raskem lõpetada - see kehtib nii põhisuhete kui ka armuafääride puhul.

Mis vahe on külgetõmbel ja emotsionaalsel truudusetusel?

Me kõik oleme elavad, hingavad, seksuaalsed olendid. Tõmme teiste inimeste suhtes ei kao kuhugi pelgalt seetõttu, et oleme kellegagi tõsiselt seotud. Isegi kõige õnnelikumas suhtes inimesed tunnevad aeg-ajalt liblikaid kõhus, kui keegi heidab neile silma või naerab nende naljade peale. Kuid kui sellisel moel tekkivad tunded ise on vältimatud, siis nende järgi tegutsemine ületab juba piiri.

Külgetõmme ongi emotsionaalse truudusetuse üks komponente. Kuid et sellest saaks emotsionaalne afäär, läheb vaja ka lähedust ning lõpuks ka seotuse tunnet, mis tõrjub olemasoleva suhte kõrvale.

Emotsionaalse afääri kolm komponenti

Üldiselt algab emotsionaalne truudusetus siis, kui tunned uue silmarõõmu ja enda jaoks seksuaalselt külgetõmbava inimese suhtes suuremat huvi, tahad midagi enamat.

Shirley Glassi raamatu «Lihtsalt sõbrad» («Just Friends») järgi iseloomustavad emotsionaalset afääri kolm järgmist komponenti:

  • Lähedane sõprus ja emotsionaalne lähedus. Emotsionaalne afäär algab sageli sõprusena ning muutub järk-järgult millekski enamaks. Kui sõprust ennast ei saa pidada petmiseks, siis jagatud läheduse ja mõistmise tunne on emotsionaalse truudusetuse alguspunktiks.
  • Seksuaalne külgetõmme. Emotsionaalset afääri toidab kahe inimese vaheline seksuaalne külgetõmme.
  • Salajasus. See on koht, kus sõprus ja külgetõmme ületavad piiri, muutudes emotsionaalseks petmiseks. Emotsionaalse afääri puhul ei jaga suhtes olev isik oma «sõprust» enam enda partneriga ning puistab oma «sõbrale» partneriga võrreldes ka üha enam südant.

Kuidas aru saada, kas flirt on süütu?

Flirt on tavaliselt kahjutu, kui sellele ei omistata mingit suuremat tähendust. Kuid juhul, kui flirditakse seksuaalse külgetõmbe tõttu ning sellele lisandub ka salajasuse ning läheduse komponent, on muretsemiseks põhjust.

Mõnedele küsimustele vastamine võib aidata mõista, kas tegemist on süütu flirdiga või mitte.

  • Kas käituksin samamoodi oma partneri silme all?
  • Oleks see minu jaoks okei, kui partner samamoodi kellegi teisega käituks?
  • Kas flirdin tagamõttega - näiteks soovides teist inimest paremini tundma õppida või ise märgatud saada?
  • Kas ootan võimalust flirtida ühe konkreetse inimesega?


Paarisuhte nõrkused, mis soodustavad emotsionaalset truudusetust

Enamik inimesi ei otsi emotsionaalset afääri - see lihtsalt juhtub. Tavaliselt juhtub see nii, et pealtnäha süütu sõbralik suhe muutub lumepallina millekski tähendusrikkamaks.

Levinud müüdi kohaselt on emotsionaalseid afääre vaid inimestel, kes ei ole oma suhtes õnnelikud. Tegelikult tunnistavad paljud emotsionaalselt truudusetud inimesed, et olid uue silmarõõmu tekkides õnnelikus suhtes. Nad ei otsinud armastust ega seksi, pigem juhtus nii, et piir sõpruse ja suurema läheduse vahel hägustus aja jooksul märkamatult.

Oma raamatus «Lihtsalt sõbrad» ütleb Shirley Glass, et 82 protsenti truudusetutest inimestest pettis oma partnerit varasema tuttava, naabri või kolleegiga. Nad ei otsinud suhet ega käinud baaris vastassoost isikuid jahtimas - see lihtsalt juhtus.

Samas on mitmeid faktoreid, mis võivad soodustada emotsionaalse afääri teket:

  • Lahendamata jäänud või ühe partneri jaoks ebarahuldavalt lahendatud probleemid.
  • Pikad või sagedased lahusolekuperioodid töö või teiste kohustuste tõttu.
  • Lastekesksed abielud, kus esikohal on laste kasvatamine ning paarisuhe on jäetud tagaplaanile.
  • Ebarahuldav või vähese sagedusega seksuaalelu, mille põhjuseks on kokkusobimatud libiidod või seksuaalsed eelistused.
  • Ühiste huvide ja ühiste ajaveetmisvõimaluste puudus.
  • Tasakaalust väljas kodune elu, kus näiteks ühe partneri õlul on kõik kodutööd ja laste kasvatamine või siis otsustab üks partneritest ainuisikuliselt kõige rahaga seotu eest.

Miks on töösuhted nii ohtlikud?

Kontor võib olla kõige ohtlikum koht, kus teise inimese suhtes ootamatult tõmmet tundma hakatakse. Paljud inimesed töötavad tänapäeval hiliste õhtutundideni ning ka ühised töised eesmärgid loovad läheduse, millega on raske konkureerida. Ka pikad lõunasöögid, õhtused napsud ja ärireisid on kiusatustest tulvil, kui kahe inimese vahel on juba keemia.

Shirly Glass ütleb oma raamatus «Ainult sõbrad», et 46 protsenti naistest ja 62 protsenti meestest on petnud oma kaasat inimesega, kellega nad tutvusid töö kaudu. Ka on tööga seotud kodust eemalviibimisi, lähedasi sõbrasuhteid ning töövälisel ajal tehtud telefonikõnesid töökaaslastele lihtne välja vabandada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles