Waris Dirie: sandistatud naised ei tea, et väärivad armastust ja lugupidamist

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Waris Dirie.
Waris Dirie. Foto: SCANPIX

Somaaliast pärit endine tippmodell Waris Dirie (45) rääkis ajakirja Marie Claire detsembrinumbris ilmunud intervjuus, et suguelundite moonutamise - kliitori ja häbememokkade eemaldamise - või muu taolise vägivalla ohvrid ei võitle selle vastu, kuna ei tea, et väärivad armastust ja lugupidamist.

«Minu ema ei saanud midagi öelda. Isa ei teadnud, missuguseid kannatusi ta mulle valmistab. Ta teadis vaid seda, et kui tahab oma tütart mehele panna, peab tüdruk olema sandistatud, muidu peetaks tüdrukut ebapuhtaks ja seksihulluks,» lisas Waris endast rääkides.

Naine rõhutas ka seda, et suguelundite sandistamist, sunnitud abielude sõlmimist, vägistamist ja peksmist ei esine mitte ainult Aafrika või Lähis-Ida riikides, vaid ka Euroopas ja USAs, kuhu immigrandid oma traditsioonid kaasa võtavad.

Warise sõnul ei piisa sellest, kui sellised teod on ametlikult karistatavad - vaja oleks suuremat kontrolli ning teavitust. «Mis tsivilisatsioon see on, kus ei olda vastu, kui mees oma tütart sandistab või naist põletab?» küsis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles