Kas naised jäävad meestele konkurentsivõimes alla?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uurijad on välja tulnud intrigeeriva põhjendusega sugude vahel püsiva palgalõhe kohta: naised ei pürgi konkureerimist vajavatele ametikohtadele.

Uurijategrupp, eesotsas Chicago ülikooli majandusprofessoriga, väitis hiljuti, et mehi paelub märkimisväärselt suurema tõenäosusega töö, mis nõuab kolleegidega konkureerimist. Kuna kõrge konkurentsivõimega tööstusharud ja ametid toovad rohkem raha sisse, siis selgitab see nende sõnul, miks mehed kokkuvõttes rohkem teenivad, kirjutas Time.com.

Uuringu tarbeks riputasid teadlased internetti kahe sarnase kontoritöö pakkumise kuulutused, millele reageeris umbes 7000 inimest. Mõnigatele osalejatele väideti, et töö eest makstakse tunnipalka ning teisele osale, et tasuks on põhipalk ja boonus. Viimase nüansina anti kuulutusele vastajatele teada, et palgatud inimesed hakkavad töötama paaris ning lisatasu saab emb-kumb, kelle töö paremaks hinnatakse.

Steve Gandel selgitas, et kui mõlemale töökuulutusele lisati boonusega tasustamine, saatsid mehed tükkmaad suurema tõenäosusega avalduse kadideerimiseks kui naised. Teisisõnu loobusid naised tõenäolisemalt kohast, kui selgus, et tasu sõltub panuse suurusest võrreldes kaastöötajaga.

Kõige konkureerivama palgasüsteemi puhul, kus boonus moodustas poole tasust, kadideerisid mehed tööle 55,5 protsenti tõenäolisemalt kui naised. Gandel järeldas uuringust, et naistele lihtsalt ei meeldi konkureerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles