Kuidas vastu võtta häid otsuseid?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik peavad iga päev erinevaid otsuseid vastu võtma, millest ühed on väiksemad, teised suuremad ning mõni neist võib lausa elumuutvaks osutuda. Parimate valikute tegemiseks on mitu tähtsat sammu.
 

Mõned otsused on lihtsalt tehtavad ja ilmselged, kuid teised keerulisemad. Viimaste puhul saame järgida kindlaid samme, et langetada sobivaim otsus, soovitas nõustaja Zorka Hereford portaalis EssentialLifeSkills.net.

1. Määratle otsus, mis tuleb vastu võtta ning soovitud tulemus selle vastu võtmisel.
2. Kodutöö. Kogu enda valikute hindamiseks võimalikult palju fakte ja informatsiooni.
3. Ajurünnak. Mõtle välja mitu valikuvarianti. Määratle, kas võimalused on vastavuses sinu väärtushinnangute, huvide ja võimalustega.
4. Kaalu võimalikke tulemeid. Teisisõnu, mis on kõige hullem, mis juhtuda võib? Mis juhtub, kui teed üht, teist või kolmandat ja kas suudad tagajärgedega leppida?
5. Kirjuta üles positiivsed ja negatiivsed küljed. Reasta tähtsuse järjekorda, millised aspektid on sinu jaoks väga olulised ja millised mitte.
6. Esitle võimalusi ja palu tagasisidet neilt, keda kõige enam usaldad või kes on viibinud sarnases olukorras. Võib ilmneda punkte, mida veel kaalunud ei ole.
7. Otsusta ning jälgi tulemust. Kindlusta, et saavutad soovitu.

Mida kaaluda?

Garantiid puuduvad. Päris kindlalt ei tea kunagi ette, kas otsus saab olema õige, seega tuleb riskideks valmis olla.

Otsi võimalusi. Kui peaksid eksima, siis püüa seda näha võimalusena eksimusest õppida – mis ja miks läks valesti? Vahel saab otsust tagasi võtta ning võid ümber mõelda.

Ära lase hirmul end takistada. Vahel halvab inimesi hirm, et tehakse vale otsus – satutakse paanikasse ning unustatakse, mida püüti saavutada.

Ära hakka kõhklema. Lõpuks õõnestab ka see soovitud tulemust. Kui oled otsuse langetanud, lase asjadel paika loksuda. Vähemalt oled tähtsa õppetunni võrra rikkam.

Kui kõik, mis enda võimuses, on tehtud, siis ei tasu ka kõrvale jätta intuitsiooni või kõhutunnet. Viimane võib saada määravaks, kui kõik faktid on kaalutud ja hinnatud. Tihtipeale ei jäägi muud üle, kui sisetunnet usaldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles