Kas paindlik töögraafik on pigem hea või halb?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö
Töö Foto: SCANPIX

Võimalust enda töögraafikut kontrollida nähakse pigem hüvena, mida võimaldatakse neile, kes on tõestanud enda asendamatust. Kuid iga uuringu kohta, mis paindlikku graafikut kiidab, ilmub teine, mis seda laidab.

Toronto ülikooli sotsioloogia õppejõu Scott Schiemani sõnul lükkas hiljutine uuring ümber inimeste levinud arvamuse, et paindlikum graafik tagab üleüldise rahulolu. Enda tööaega ise korraldavad küsitletud nentisid hoopis, et kontroll ajakava üle neile kasu ei näi toovat, vahendas Time.com.

Ajakirjas Family Issues avaldatud uuringus leidis Schieman kollegiga, et töögraafiku kontrollimine – kasutati paindliku töö hindamiseks – annab potentsiaalse võimaluse tõsta enda produktiivsust ja heaolu. Probleem seisneb selles, et pakutud võimalust kasutatakse väga harva.

Süüdlaseks võib pidada mitme ülesande korraga täitmist, sealjuures täheldasid uurijad viimast palju enam nende seas, kes enda tööaega ise planeerisid. Schieman selgitas: «Kujutle inimest, kes püüab last kodustes ülesannetes aidata ja samaaegselt e-kirjadele vastata. Ta kulutab enda energiat kahele täiesti erinevale tegevusele ja pole võimeline mõlema nimel endast sada protsenti andma.»

Pealegi tekitab töö ja eraelu vahelise piiri hägustumine stressi. Uuringus küsitletud ja analüüsitud inimesed kurtsid pere jaoks väheks jäävat aega, energiat ja keskendumist. Organisatsioonikäitumise spetsialist Blake Ashforth Arizona ülikoolist märkis, et korraga mitmele tegevusele pühendumisel jaguneb tähelepanu kitsamalt, mistõttu on keerulisem iga ülesande detailidele keskenduda.

Schiemani hinnangul peaksid ettevõtted küll jätkama paindliku töögraafiku rakendamist, kuid tuleks mõista, et see ei tasu end ära arvatavatel viisidel. Määravaks saab ka inimeste erinev iseloom ja kui palju keegi tahab tööd ja kodu lahus hoida.

Penni ülikooli majandusprofessori Lonnie Goldeni sõnul tuleb ajakava korraldamisse kaasata ka perekond. Vähese enesedistsipliini ja pere koostöö puhul olukorraga kohanemisel, võidakse paindliku töögraafiku hüved märkamata jätta.

Peamine on see, et väljaspool töökohta tööst ka eemal püsitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles