Seinu saab värvida ka õlle ja kaljaga

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pelgulinna puumajad.
Pelgulinna puumajad. Foto: Egert Kamenik

Tallinna kesklinna külje all Pelgulinnas, eelmise sajandi algul tööliselamuks ehitatud puumajas kasutasid Erki ja Britta Vaikre algupärast kodu taastama hakates seinte värvimiseks õlle- ja kaljavärvi.


Elutuppa kulus umbes kaks liitrit kalja ja magamistuppa kuni kaheksa pudelit õlut. «Meile meeldib sügav lasuursus – see, et värv kumab läbi ja muudab seina kolmemõõtmeliseks, kuna ta ei kata seda ühtlase kihina,» põhjendasid noored oma värvivalikut rohelise eluviisi portaalis bioneer.ee.

Algselt oli perel kindel plaan kodu puitpinnad õlitada, kuid lapse tolmuallergia tõttu tuli eelistada lakki. Kalli laki asemel aga valis Erki lakilaadse niiskustõkke Aquastop, mille lahustas üks ühele veega – see annab suurtel pindadel Erki sõnul lakiga samaväärse tulemuse, kuid on kaks-kolm korda odavam ja keemiliselt koostiselt sama mis vesialuseline mürgivaba lakk.


Kuidas teha õllevärvi?

• 9 osa tumedat õlut või naturaalset kalja
• 1 osa värvimulda

Tume õlu segatakse värvimullaga. Õlu viib värvimulla krohvi struktuuri ning õlles leiduv suhkur konserveerib värvi ära. Kalja on õllest lihtsam värvimullaga segada, sest ei teki vahtu, kaljas on ka rohkem suhkrut, mistõttu saab värv valmis kiiremini ja veidi odavamaltki.

Õllevärvi saab kasutada vaid poorsete ja hingavate krohvide, nagu lubi- ja savikrohvi peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles