Evelin Ilves soovitab: piparkoogid Lõuna-Eesti vanaemade moodi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piparkoogid.
Piparkoogid. Foto: SCANPIX

Presidendiproua Evelin Ilves postitas oma Facebooki lehele piparkoogitaigna retsepti, mille järgi ta ise eile oma perele selle talve esimesed piparkoogid valmistas.
 

«Otsisime eile lapsega enne Ärmale sõitu poodidest piparkoogitainast, aga halvaks üllatuseks ei leidnud ühtegi ilma keemiata, igal pool see osaliselt dehüdrogeenitud taimne rasv ja margariin, milles sisalduvaid transrasvhappeid lapsele anda pole mõistlik. Nii me siis õhtul kodus valmistasimegi ühe mitmetest piparkoogitaigna retseptidest - olen neid aastate jooksul kümmekond tallele pannud,» kirjutas Evelin Ilves laupäeval.

  • 150 ml mett
  • 200 ml pruuni fariinsuhkrut
  • 2 tl jahvatatud nelki
  • 1 tl jahvatatud ingverit
  • 2 tl Vana Tallinnat
  • 2 tl jahvatatud kardemoni
  • 2 tl jahvatatud kaneeli
  • näpuotsaga soola ja vaniljet
  • 250g ehtsat taluvõid
  • 2 muna
  • 3 tl soodat + sidrunimahla
  • 100 ml jahvatatud pähkleid või mandleid või mandlimassi
  • 700 ml head nisupüüli

Sulata paksu põhjaga potis tasasel tulel mesi ja suhkur, lisa maitseained ja lase tasakesi hetkeks keema. Tõsta tulelt ja pane segu sisse sulama või. Sulanud massi klopi sisse munad, soodaga segatud jahu ja kõige lõpuks mandlimass või pähklijahu.

Sega hoolega, võid lasta seda ka köögikombainil teha - umbes 10 minutiga muutub tainas siidjalt pehmeks. Rulli kilesse või fooliumisse ja jäta külmikusse üle öö tahenema. Hommikul võib küpsetama hakata - sellest tulevad õhukesed suus sulavad piparkoogid, 5 minutist ahjus on neile küllalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles