Selge leemega kalasupp

, Nami-Nami perenaine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lutsusupp Soome moodi.
Lutsusupp Soome moodi. Foto: Pille Petersoo

Nami-Nami toiduportaali perenaine Pille Petersoo kutsub tähistama merekultuuriaastat ja sööma kala. Algatuseks võiks keeta suppi maitsva lihaga lutsust, mis jääb kalameeste võrku just talvel.

Alanud aasta on merekultuuriaasta. Toidukultuur on merekultuuri üks osa ning kalatoidud tänavu suurema tähelepanu all. Jaanuarikuu kalaks oli libekala ehk luts. Luts (lota lota) kuulub tursaliste seltsi lutslaste sugukonda, Eestis püütakse teda nii järvedes ja jõgedes kui ka rannikumeres. Luts eelistab jahedamat vett ja on seetõttu aktiivsem just nimelt talvel. Suvel on luts loid ja laisk ning varjab end sügavamas vees; kalameeste võrku satub ta enamasti talvel.

Luts on maitsva lihaga väherasvane kala. Meil kutsutakse marineeritud lutsu vaese mehe angerjaks ning Ameerikas peetakse frititud lutsu vaese mehe merivähiks. Kuid eestlaste toidulaual pole see pooltki nii populaarne kala kui meie põhjanaabritel.

Kesktalvel korraldavad soomlased lausa lutsupidusid ja siis on kindlasti laual selge leemega lutsusupp ehk madekeitto. Umbes kilosest lutsust saab kõhu täis neli-viis sööjat. Kui veab ja saad kalurilt puhastamata lutsu, kaunista supp kindlasti keedetud lutsumaksaga.

Lutsusupp Soome moodi

Neljale-viiele

•          1 terve luts (umbes kilone)

•          2 liitrit vett

•          1 sibul

•          6 kartulit

•          2 loorberilehte

•          teelusikatäis terapipart

•          pool teelusikatäit vürtsi

•          maitse järgi soola

•          50 g võid

Lutsul on tugev nahk, mis süüa ei sünni, seetõttu eelistavad paljud lutsu nülgimist. Lihtsam on aga luts lihtsalt külma veega puhtaks pesta ja kuivaks hõõruda – nahk annab supile rikkalikuma maitse.

Lõika pestud luts kõhu alt lahti ning eemalda sisikond, siis loputa uuesti kiiresti külma vee all. Eemalda pea ja saba ning keeda nendest kalapuljong. Soovi korral eemalda esmalt lõpused, siis pane lutsu pea ja saba potti. Lisa külm vesi. Kuumuta keemiseni, koori pinnale kogunev vaht ja lase 20–30 minutit tasakesi podiseda.

Samal ajal lõika ülejäänud kala umbes 5 cm juppideks ning lisa 5 minutit enne leeme valmimist potti.

Koori kartulid ja sibul. Haki sibul, lõika kartul umbes 2 cm kuubikuteks. Prae puhtas potis väheses õlis kergelt läbi.

Kui puljong on valmis, kurna leem läbi sõela potti kartulite ja sibula juurde. Maitsesta soolaga, lisa loorberileht, vürtspipra ja musta pipra terad. Kuumuta keemiseni ja keeda, kuni kartul on pehme.

Kartulite keetmise ajal puhasta kala. Pea ja saba viska minema. Eemalda ülejäänud kalatükkidelt liha, murra ampsusuurusteks tükkideks.

Lisa supile puhastatud kalatükid ja või, kuumuta õrnalt segades umbes 5 minutit. Timmi maitse parajaks ja serveeri.

Kui soovi on ja võimalik, siis kaunista supp keedetud lutsumaksa viiludega.

Kuidas keeta lutsumaksa?

Esmalt leota maksa umbes tund aega külmas vees. Siis tõsta maks soolaga maitsestatud keevasse vette, keeda 5–10 minutit.

Loe veel: www.merekultuur.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles