Arst: Islamiriigi seksiorjadel on raskeid psühholoogilisi probleeme

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeziidi tüdrukud
Jeziidi tüdrukud Foto: SCANPIX

Põhja-Iraagis on mitu põgenikelaagrit, kus elavad äärmusrühmituse Islamiriik eest põgenenud, nende hulgas ka jeziidid, kes on antiikajast pärit usundi jezidismi esindajad.

Iraagi arsti Ali Muthanna sõnul on seal näha, mis juhtub naiste ja tüdrukutega, kes satuvad Islamiriigi džihadistide seksiorjadeks, edastab The Guardian.

Muthanna on mitu korda külastanud Khanke põgenikelaagrit, mis asub poole tunni autosõidu kaugusel Dohukist. Seal elab 18 500 inimest, kellest pooled on alla 18-aastased. Nad kõik on jeziidid, kes põgenesid linnadest ja küladest, kui Islamiriik nende eluala möödunud suvel vallutas.

Nende põgenike elu muutus üleöö painajalikuks, sest nad kaotasid korraga nii turvalise elu, kodu kui palju lähedasi. Islamiriik röövis rohkem kui 5000 jeziidist naist ja tüdrukut seksiorjadeks, keda koheldi halvasti ja vägistati. Neist umbes 500 on saanud džihadistede juurest põgeneda, kuid nad on maksnud oma ellujäämise eest kõrget hinda.  

Neil pääsenutel on aga raskeid psühholoogilisi probleeme, kuna vägistamised ning muu kehaline ja vaimne vägivald on neisse sügava jälje jätnud.

Arst Muthanna andmetel on noorimad Islamiriigi poolt vägistatud vaid üheksa-aastased tüdrukud. Lisaks vaimsele ja füüsilisele vägivallale ei ole neil perekondlikku teotussüsteemi ja õiget kodu.

«Paljudel neist on seljataga väga raskeid kogemusi ja traumaatilisele sündmusele järgneb stressireaktsioon. Kui lapsepõlv on väga karm olnud, siis see mõjutab kogu järgnevat elu. Neil tüdrukutel ja naistel esineb keskmisest rohkem depressiooni, paanikahooge, peavalu, psüühilisest seisundits tingitud kõhuvalu, uneäireid,» selgitas arst.

Samuti on neil tekkinud suhtlemis- ja keskendumisraskusi.

Arst lisas, et Islamiriigi võitlejate julmus jätab neile naistele märgi kogu eluks.

«Mina ja mu kolleegid teeme kõik, et neid aidata, kuid nende naiste ja tüdrukute taastumiseks kulub palju aastaid,» nentis Muthanna.

Islamiriik on vallutanud suuri alasid lisaks Iraagile ka Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles