Kuus teaduslikult tõestatud põhjust, miks vahel on hea igavleda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Mul on igav.» See lause on ilmselt igale lapsevanemale tuttav. Lapsepõlves tundus igavlemine kõige mõttetuma tegevusena ja igavad hetked kestsid justkui igavesti. Teadlased on aga leidnud, et igavlemine on vahel lausa kasulik.

Business Insider tõi välja kuus teaduslikult tõestatud põhjust, miks mõnikord on hea igavleda.

1. See võib sind loomingulisemaks muuta

Teadlased usuvad, et igavledes võivad tekkida väga originaalsed ideed. Suurbritannia psühholoog Sandi Mann on seda lähemalt uurinud ja sõnas, et igavledes lähevad inimese mõtted uitama ning tulemuseks võivad olla vägagi loomingulised ideed.

2. See annab aimu, kui miski on halvasti

Teadlane ja filosoofia professor Andreas Elpidorou on kirjutanud, et igavus aitab inimesel oma ettevõtmistega järjel olla. Ta on veendunud, et ilma igavuseta takerduksime pidevalt olukordadesse, mis ei paku piisavalt rahuldust ja jääksime ilma emotsionaalsetest, kognitiivsetest ja sotsiaalsetest kogemustest. Igavus annab märku, et me ei tee seda, mida me teha tahaksime ja see motiveerib meid õiges suunas liikuma.

3. See aitab eesmärkidele keskenduda

Euroopa ja Ameerika teadlased on leidnud, et kui inimese mõtted lähevad rändama ning ta ei mõtle sellele, mis parasjagu toimub, siis mõtleb ta tõenäolisemalt tulevikule. Igavatel hetkedel unistades mõtleme kõige rohkem oma tuleviku eesmärkidele ja see tekitab ootusärevust.

4. See võib sind töökamaks muuta

Uuringud on näidanud sedagi, et unistamine mõjub hästi töötulemustele. Võiks ju arvata, et toimub sootuks vastupidine, sest unistades ei mõtle inimene oma tööle, kuid tegelikult aitab unistamine töökust tõsta.

5. See võib sinust parema inimese teha

Iirimaa teadlased on arvamusel, et igavuse tõttu teevad inimesed tihtipeale omakasupüüdmatuid asju. Näiteks on teadlased leidnud, et igavuse tõttu tegelevad inimesed rohkem heategevusega või käivad verd andmas.

6. See võib olla meie õnne jaoks väga oluline

Filosoof Bertrand Russell on täheldanud, et liialt põnev elu võib mõjuda kurnavalt ja muuta inimeste ootusi liialt kõrgeks. Ta on kirjutanud, et õnneliku elu jaoks on tarvis teatud kogust igavust ja igavlemist tuleks lastele juba üsna noorelt õpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles