Naised võivad depressiooni «pärida» oma emadelt

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuring paljastas, et naised võivad depressiooni «pärida» oma emadelt. Aju struktuuri uurides tegid teadlased kindlaks, et emadel ja tütardel võib olla üsna sarnane see aju piirkond, mida seostatakse depressiooni ning meeleoluhäiretega. 

Uuringu käigus analüüsiti 35 perekonna liikmeid. Kuigi ükski uuringus osalenud inimene ei põdenud depressiooni, leidsid teadlased, et emadel ja tütardel oli väga sarnane see aju osa, mis on seotud depressiooniga, kirjutab Woman's Day.

Emad võivad tütardele edasi anda selle aju piirkonna, mis tegeleb emotsioonide ja meeleolu reguleerimisega. Taolist sarnasust ei leitud emade ja poegade vahel, samuti ei saa lapsed «pärida» selliseid tunnuseid oma isadelt. 

Tuleb aga rõhutada, et see ei tähenda seda, et ema oleks süüdi selles, kui tütrel on depressioon. Depressioon on keeruline terviseprobleem, mida mõjutavad mitmesugused faktorid. Kõnealune uuring oli esimene omataoline ja üsna piiratud, kuna teadlased ei arvestanud muid faktoreid, mis võivad mõjutada aju struktuuri (sünnieelne kogemus, keskkondlikud tegurid jms).

«Mitmed tegurid mõjutavad depressiooni kujunemist: geenid, mida ei pärita ainult emalt, sotsiaalne keskkond, kogemused jms. Ema ja tütre aju ülesehituse sarnasus on vaid üks väike osa sellest,» sõnas uuringut juhtinud dr Fumiko Hoeft. Teadlased loodavad, et see uuring oli esimene samm leidmaks, kuidas kanduvad vanematelt lastele edasi meeleoluhäired ja muud vaimsed omadused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles