Kas teadsid: naiste infarkti tunnused erinevad oluliselt meeste omadest

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi südamehaigused on üks naiste surmapõhjuste seas üks suuremaid, tuleks siinkohal teadvustada ka seda, et naiste infarkti tunnused erinevad täielikult meeste omadest, mistõttu jäetakse sageli ka hoiatavad märgid tähelepanuta.

Just sellele pöörab tähelepanu ka hiljutine Ameerika südameassotsiatsiooni (AHA) aruanne, mis muuhulgas rõhub sellele, et naiste infarkti sümptomid on meeste omadest täiesti erinevad, vahendab Time. Ka ajakirjas Circulation kirjutavad teadlased, et südamehaigused on samasugused «võimaluste-tapjad».

Sagedased infarkti tunnused, millele naised unustavad tähelepanu pöörata, on iiveldus, õhupuudus, nii selja- kui lõualuu valu, kuna üldtuntud infarktitunnuseks peetakse tavaliselt hoopis suruvat rinnavalu. AHA aruande koostajate sõnul on see peamine põhjus, miks sageli ei oska ka arstid naiste infarktieelseid sümptomeid välja lugeda ning nii ei saa nad ka asjakohast ravi.

Ka rõhutavad AHA aruande koostajad, et ka infarkti riskifaktorid erinevad naistel oluliselt meestest. Näiteks noortel naistel, kes muuhulgas põevad ka teise tüübi diabeeti, on infarkti saamise oht neli kuni viis korda kõrgem kui meestel. Ka näitavad erinevad uuringutulemused, et naiste puhul on psühholoogiline stress märksa suurem infarkti põhjustaja kui meestel.

AHA eksperdid toovad muuhulgas välja, et liiga vähe naisi osaleb ka südamehaiguste kliinilistes uuringutes. Tavaliselt on nende osakaal 20 protsenti uuringutel osalejatest ning isegi, kui naised osalevad nendes uuringutes, suur hulk uuringute korraldajaid ei erista osalejaid sootunnuse alusel. See vähendab ka võimalusi naiste südamehaiguste paremaks raviks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles