Uuring: aktiivsusmonitorid teevad kasutajaid õnnetuks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Aktiivsusmonitori abil on hea jälgida, kui palju sa päevas liigud, aga kas oled mõelnud sellele, et see pisike vidin võib su meeleolu nukramaks muuta?

Duke’i ülikooli juures asuvas Fuqua ärikoolis viidi läbi uuring, millest selgus, et aktiivsusmonitorid võivad kasutajaid õnnetuks muuta. Uuringust paljastus, et aktiivsusmonitori kasutades naudivad inimesed jälgitavaid tegevusi palju vähem kui ilma aktiivsusmonitorita, edastab Marie Claire.

Uuringu raames viidi läbi eksperiment. Osalejad jagati kahte gruppi ja neil paluti päevas võimalikult palju liikuda ning oma mõtted üles märkida. Üks grupp kasutas aktiivsusmonitore, teine liikus ilma nendeta. Aktiivsusmonitore kasutanud grupi liikmed olid pärast eksperimenti palju õnnetumad ja nad ei nautinud füüsilist aktiivsust.

Professor Jordan Etkin selgitas, et inimesed on väga uudishimulikud ja info jälgimine võib mõnes mõttes isegi sõltuvust tekitada. Kui aktiivsusmonitor on käe peal, siis tekib aeg-ajalt tahtmine uurida, kuidas sul läheb ja kui palju kilokaloreid oled juba kulutanud. Etkin sõnas, et just selline käitumine võib meid aga õnnetuks teha, eriti juhul, kui aktiivsusmonitor ei kuva selliseid tulemusi, nagu lootsime.

Tema soovitus on lihtne: kui asud tegema midagi, mida sa väga naudid – lähed jooksma, uisutama, suusatama vms – jäta aktiivsusmonitor koju, sest see võib sinu jaoks nauditava tegevuse ära rikkuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles