Viis märki, et sa muretsed liiga palju

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir / Scanpix

Mure on normaalne osa elust, kuid vahel võib see meie üle elu võtta. Kuidas aru saada, et oled oma mõtetesse lõksu jäänud?

  1. Sa ei saa magada. Muretsemine ja ärevus segab normaalset und, mis on heaks elukvaliteediks ülioluline. Kui me ei saa piisavalt magada, teeme me karuteene oma tervisele, näiteks on autojuhtimine väsimusseisundis sama ohtlik kui joobes peaga sõitmine. Muret tuleb elus ikka ette, aga kui see juba segab sul magamast, siis on tegemist probleemiga.
  2. Sa ei suuda lõõgastuda. Pärast pikka päeva on oluline lõõgastuda ning kui me liiga palju muretseme, ei suuda me end lõdvaks lasta. Kui sa avastad, et ei suuda maha rahuneda, leia füüsiline tegevus, mis su mõtted kõrvale viib.
  3. Sa sööd või jood liiga palju või tarbid uimasteid. Inimesed pöörduvad vahel mõnuainete (või söömise!) poole, et stressi leevendada. Kui sa end toiduga lohutad, on kõik korras, kuni teed seda mõõdukalt. Aga kui sa avastad, et vajad ükskõik mida nimetatust, et eluga lihtsalt hakkama saada, on aeg ehk otsida professionaalset abi.
  4. Su tervis on kehv. Stress hakkab ajapikku tervise arvelt lõivu võtma. Kui sa mõistad, et ei tunne end nii hästi, nagu peaksid, on aeg oma prioriteedid üle vaadata.
  5. Sa ootad alati halvimat. See on üks kõige hävitavamaid mõtlemisviise. Ära eelda, et kõik lõppeb alati halvima stsenaariumi kohaselt, samuti pole mõtet alati eeldada, et kõik läheb parimal viisil. Püüa endaga kanda võimalikelt vähe eeldusi ja tegele muredega siis, kui need kätte jõuavad.

Allikas: Higher Perspective

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles