Teadlased soovitavad: 15 nippi, kuidas stressist jagu saada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Stress kuulub elu juurde. Seisame tööl sageli silmitsi kiirelt lähenevate tähtaegadega või tunneme muret sellepärast, kuidas lapsed koolis hakkama saavad. Stressi on keeruline vältida, aga kui see sind kimbutab, ära lase stressil endast võitu saada.

Business Insider tõi välja 15 teaduslikult tõestatud nippi, kuidas stressist jagu saada.

1. Pane plaan paika. Koosta nimekiri asjadest, mida pead tegema. See aitab stressi vähendada ja aitab sul keskenduda vaid olulistele asjadele.

2. Hinga sügavalt. Võta hetkeks aeg maha ja astu sammuke tagasi, see aitab su kehal paremini stressiga toime tulla. Oluline on, et hingaksid aeglasemalt, et aktiveerida keha lõõgastumisrežiim.

3. Ära mõtle liiga suurelt. Sea omale realistlikke eesmärke. Uuringud on näidanud, et liiga kõrged eesmärgid tekitavad inimestele kõige rohkem stressi.

4. Oska stressisümptomeid ära tunda. Ärritumine, väsimus ja peavalud on stressi füüsilised sümptomid.

5. Sea omale eelarve. Raha on väga suur stressiallikas. Kui sead omale eelarve ja pead sellest ka kinni, siis ei tekita raha ka nii suurt stressi.

6. Söö ja joo mõistlikult. Veendu, et su menüü oleks tasakaalustatud (täisteratooted, liha, värsked puu- ja juurviljad), sest õige toitumine vähendab stressi. Ära liialda alkoholiga.

7. Naera rohkem. Uuringud on tõestanud, et naermine, jooga ja lugemine on head tegevused stressi vähendamiseks.

8. Lobise sõbraga. Ühest uuringust paljastus, et 43 protsenti inimestest, kel polnud raskel hetkel kellelegi toetuda, kogesid rohkem stressi kui need, kes said rääkida sõprade ja lähedastega.

9. Kuula õiget muusikat. Mitmed uuringud on näidanud, et rahustavate helide (loodushääled) ja klassikalise muusika kuulamine aitab stressi vähendada.

10. Ürita iga päev ka trenni teha. Liikumine ja trenn aitavad vallandada endorfiine ehk head tuju tekitavaid hormoone, mis omakorda teeb meid õnnelikumaks ja vähendab stressi.

11. Maga piisavalt. 2012. aastal tehtud uuring näitas, et unepuuduse käes kannatavad inimesed kogevad tõenäolisemalt stressi.

12. Tee lõunauinakuid. Kui sul on olnud rahutu öö ja sa pole hästi maganud, tee päeva jooksul lõunauinak. See aitab alandada stressihormooni kortisooli taset.

13. Puhka sellest, mis tekitab stressi. Sa ise tead, mis sulle stressi tekitab, seega ürita end sellest olukorrast eemale hoida. Vähemalt ajutiselt.

14. Astu sellele vastu, mis tekitab stressi. Kui ignoreerid oma igapäevaseid stressiallikaid, siis need võivad kuhjuda ja põhjustada kroonilist stressi, millega kaasnevad ärevus ning depressioon.

15. Räägi arstiga. USAs on kindlaks tehtud, et kroonilist stressi esineb üha rohkem, kuid vaid üks inimene kolmest pöördub selle murega arsti poole. Ära jäta end mures üksi, otsi abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles