Külmetavad käed ei tule vaid talvest

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Perearst Karmen Paltsi sõnul ei pruugi käte külmetamine olla alati vaid ilmaga seotud - põhjuseks võib olla ka väsimus, stress ja ülepinge või ka tõsisemad tervisehädad, kirjutab ajakiri Naised.
 

«Stressi korral keskendub organism tähtsamatele organitele (süda, kopsud, neerud, aju) ja perifeersed ehk kaugemal asuvad organid saavad vähem verd. Tulemuseks ongi külmetavad käed ja jalad, mõnikord ka nina ja kõrvad,» selgitas ta.

Samas soovitab Palts kindlasti teha lisauuringud, kui käed muutuvad külmaga kokkupuutel sinakasvalgeks, kui kaasneb valu ja tuimus ning käed soojenevad halvasti.

Lisaks stressile võivad külmi käsi ja jalgu põhjustada: madal vererõhk, südamereuma, perifeerne veresoonkonna haigus ja kroonilise väsimuse sündroom, veresoonte ahenemist põhjustav Raynaud’ sündroom, külmanäpistus, töö vibreerivate riistadega (nt suruõhuvasar), teatud ravimite kõrvalmõju, nahas peituvate kapillaaride ahenemine (eriti altid on sellele naissuitsetajad).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles