Kuidas kasutada Facebooki nii, et see teeks sind õnnelikumaks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalmeedia võib olla heaks meelelahutuseks, sõpradega suhtlemise vahendiks või üsna masendavaks kohaks, kus end teistega võrrelda. Õnneks tegi uus uuring kindlaks, kuidas kasutada sotsiaalmeediat nii, et see teeks sind õnnelikuks, mitte kurvaks.

Facebookis töötav Moira Burke ja Carnegie Melloni ülikoolis töötav Robert Kraut kirjutasid üheskoos artikli, milles nad analüüsivad kahte uuringut, mis on tehtud 15 aastase vahega. Eesmärgiks oli välja selgitada, kuidas mõjutab internet inimeste heaolu. Tulemused pole kuigi üllatavad: sõpradega suhtlemine teeb õnnelikuks, kuid võõrastega suhtlemine või teiste kohta lugemine teeb õnnetuks, edastab Good Housekeeping.

Oluline on aga märkida, et kuna üheks artikli autoriks oli Facebooki töötaja, siis tõenäoliselt on artikkel kirjutatud Facebooki suhtes soosivalt. Ent kuna Facebook on üks populaarsemaid sotsiaalvõrgustikke, mida kasutab tohutult palju inimesi, on siiski huvitav teada, kuidas sotsiaalmeedia meid mõjutab.

Viisteist aastat tagasi täheldati, et mida rohkem inimesed internetti kasutasid, seda suuremas depressioonis nad olid. Samas ei kasutatud sel ajal sotsiaalmeediat ja internetis suheldi peamiselt võõrastega. Mõni aasta hiljem viisid Carnegie Melloni teadlased sama uuringu uuesti läbi ja täheldasid, et mida rohkem suhtlesid inimesed internetis oma sõpradega, seda õnnelikumad nad olid. 

Praegusel ajal on nii, et õnnetunnet mõjutab olulisel määral see, kuidas me sotsiaalmeediat kasutame. Näiteks on märgatud, et sõprade-tuttavate kommentaarid Facebooki postituste juures võivad tuju paremaks teha, samas kui tuttavate profiilide vaatamine ja nende kohta lugemine võivad meeleolu nukramaks muuta.

Teadlaste analüüsist selgus, et inimene saab ise Facebooki kasutada nii, et see teeks teda õnnelikumaks. Näiteks kui sul on raske päev, siis otsi sotsiaalmeedias mõne sõbraga kontakti ja räägi temaga. Uuringud on tõestanud, et see teeb tuju paremaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles