Viis põhjust, miks sa ei suuda loobuda sõbrast, kes mõjub sulle halvasti

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Elus tuleb ette hetki, kui kõhutunne ütleb, et mõni suhe on oma aja ära elanud. See teadmine võib tulla näiteks pärast ränka ülekohut, mida on sõbrale võimatu andestada või ka siis, kui on näha, et oled sõbrast täiesti lahku kasvanud.

Suhted on oma olemuselt dünaamilised olemusvormid, mis ajapikku muunduvad, kui ka meie enda identiteet ja prioriteedid elus muutuvad. Pole ime, kui märkad, et sõprussuhe on ajale jalgu jäänud ja seda ei ole enam mõtet edasi venitada, kirjutab Psychology Today. 

Kui sõprus ei ole enam väärt sellesse panustatud aega ja energiat, võid ikkagi avastada, et ei saa selle lõpetamisega hakkama.

Miks on siis nii raske suhteid lõpetada?

  1. Olenemata sõpruse tasakaalu(tuse)st võid tunda, et võlgned sõbrale oma lojaalsuse. Mõnel inimesel pole suhetest loobumine mingi probleem - nad suhtuvad sellesse kainelt kaalutledes ning nähes, et suhe on lörtsis, lasevad sellest lahti. Teistel jääb hing kripeldama, sest kui nad on end juba kellegagi sidunud, tekib tunne, nagu nad oleks nad teisele midagi võlgu ja raskused tuleb igal juhul ära kannatada.
  2. Võimalik, et hellitad siiani lootust, nagu õnnestuks sul oma sõpra muuta. Paljud klammerduvad halbade suhete külge lootuses, et nende käes on võime oma sõpra või kallimat kuidagi muuta. Mis sest, et suhe mõjub endale kahjulikult. Kahjuks see ei toimi. Kui märkad, et pead pidevalt oma sõbra käitumist välja vabandama, on ehk aeg temast loobuda.
  3. Võid tunda süümepinu, et oled oma sõpra alt vedanud. Kui sõprus jookseb rappa, tunnevad inimesed tihti süüd iseendas, justkui oleks nad pidanud olema «paremad» sõbrad. Kahtlusi sõprusest loobumisel võib tekitada ka see, kui sõbral ei ole eriti teisi sõpru ja temast hakkab kahju.
  4. Oskamatus halvast sõbrast loobuda võib olla tingitud sisemisest ebakindlusest. Võib-olla tunned end alaväärsena ja usud, et oled sellise kohtlemise millegipärast ära teeninud. Väga madala enesehinnangu tõttu võid karta, et ei leiagi oma kõrvale kedagi paremat ja lased end järjepanu ära kasutada. 
  5. Sind võib tagasi hoida hirm tema tundeid riivata. Paljud naised väärtustavad sõprussuhteid nii kõrgelt, et peavad kellegagi sõbrustamise lõpetamist üheks suurimaks solvanguks. 

Mõnikord on sõpruse lõpetamiseks kõige parem meetod lasta sel lihtsalt hääbuda. Igaüks saab aru, et tema selts ei ole oodatud, kui kirjad ei saa enam vastuseid ja kokkusaamise asemel tuleb üha uusi vabandusi. Suur draama ja tüli võib aga tekitada palju pahandust ja annab toksilisele ekssõbrale vaid palju materjali, mida teistega sinu selja taga klatšida. 

Raskem on juhul, kui negatiivne inimene, kes peab end sinu sõbraks, on näiteks su töökaaslane või keegi, kellega oled eluolude tõttu sunnitud regulaarselt nägema. Sel juhul tuleks end väljendada selgelt ja otsekoheselt. Enamasti öeldakse siis, et elu on kokku saamiseks liiga kiire ja raske on vaba aega leida. Sisuliselt tähendabki see ju seda, et ta ei ole sulle enam nii tähtis. 

Öeldakse, et sõpru ei saa kunagi olla liiga palju. See pole päris tõsi, kui sõprus mõjub sulle kurnavalt või kahjustab su vaimset tervist. Hoia enda ligi ainult neid, kes panustavad teievahelisse suhtlusesse sama palju kui sina. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles