Kui isa kasvatab tütart üksi

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir / Scanpix

Eestis lahutatakse enam kui pooled abielud ning pahatihti jäävad lapsed sassis suhete virvarri keskele. Kuigi enamasti läheb oma teed mees, võib ka juhtuda, et ühel päeval tuleb hoopis issil pisitütrele patside punumisega hakkama saada – just nagu alljärgnevas loos.

Kõik naised ei ole inglid ja kõik mehed ei ole sead. Üksikisa, keda tean, kasvatas varem koos abikaasaga kaht kooliealist last. Naine ja mees pidasid perefirmat. Pealtnäha edukad ja õnnelikud, kolisid nad väiksemast linnast pealinna, siin aga leidis pereema uue armastuse ja otsustas elus kannapöörde teha. Pereäris raamatupidajana tegutsenud naisel õnnestus kätte saada märkimisväärne summa, mis viis hiljem mehe õlule jäänud firma pankrotti. Kuna naine plaanis kibekiirelt uue armastatuga teise linna kolida, tuli lastel valida, kas elu ema ja ta uue elukaaslasega või isaga. Varateismeline poeg läks emaga, aga kaheksane tüdruk otsustas kindlalt isa juurde jääda. Nad püüdsid kahekesi hakkama saada, ikka päev korraga. Isa leidis uue töö, maksis võlad, andis endast parima, et tütar saaks hobidega edasi tegeleda. Praegu läheb neil hästi.

Mis teha, kui suhted ei suju ja täiskasvanud leiavad, et on aeg eraldi edasi minna. Kurb tõsiasi on aga see, et mõistlikult lahutavaid või lahkuminevaid lastega paare tuleb tikutulega taga otsida. Ei tea, miks on nii, et kui kooselu luuakse, on selle otsuse taga rõõmsas üksmeeles mõlemad, kui aga suhe mõraneb või ei toimi, süüdistatakse selles tuliselt teineteist hoolimata sellest, et ületamatuid probleeme tunnistasid juba tükk aega varem mõlemad. Olgu lahkumineku põhjused millised tahes, kui üks või teine pool tunneb end mahajäetuna ega suuda mõistust õigel hetkel vihatundeid vaigistama kutsuda, oskavad teineteise peale tigedad vanemad laste elu eriti raskeks teha, sundides neid otse või kaude valima vanema, keda rohkem armastatakse.

«Perede purunemise tagajärjel on tihti suurimad kannatajad üksikvanema juurde jäävad lapsed, aga ka raskustega hakkama saama pidavad emad-isad,» nendib statistikaameti peaanalüütik Anu Tõnurist ameti blogis. 2011. aasta rahvaloenduse andmetel kasvasid Eestis igas 17. leibkonnas üksikvanem ja ta alaealised lapsed.

Kui üksikemadest on ühiskonnas palju juttu, siis üksikisad ja nende mured kipuvad tagaplaanile jääma. Teinekord on aga just sellistel isadel raskem hakkama saada kui last üksi kasvatavatel naistel. On ju seni ühiskonnas soositud tüdrukute kasvatamist kodusoojuse hoidjaks. Pealegi võivad tööandjad suhtuda üksinda last või lapsi kasvatavasse mehesse teistmoodi, kui nad suhtuksid samas seisus naisterahvasse. Omamoodi diskrimineerimisest räägib kas või detail, mida üldiselt ei märgata – nimelt on beebide mähkimislauad avalikes kohtades enamjaolt just naiste tualettides.

Kõige keerulisemas olukorras ongi vahest mehed, kellel tuleb ühel hetkel täita mõlema lapsevanema rolli pisikese tüdruku elus. Blogija Michael Mitchell on üks selline üksikisa. Ta jagab oma blogis mõtteid, kuidas olla hea lapsevanem, eriti aga, kuidas olla hea isa tütrele. Portaal brightside.me vahendas tema 22 olulist ja toredat mõtet, mis võiks juhatada teed igale üksikisale.

Hea üksikvanem!

Me kõik tahame, et üksikvanematel oleks Eestis hea elada. Kui sul on jagada oma üksikvanemluse lugu või tähelepanekuid, mille avalikkuse ette toomine võib aidata teisigi, saada see meile aadressil naine@postimees.ee.

22 nõuannet tütart kasvatavalt üksikisalt

1. Austa ja armasta oma tütre ema. Ära häbene tundeid avalikult näidata. Kui su tütar kasvab suureks, on suur tõenäosus, et ta armub kellessegi, kes kohtleb teda samamoodi, nagu sina kohtlesid tema ema.

2. Ole alati tema kõrval. Kui veedad oma lapsega aega, pole asi mitte ainult kvaliteedis, vaid ka kvantiteedis. Huvitu siiralt asjadest, mis on talle olulised, osale igas tema elujärgus.

3. Ole tema kangelane ja väärtusta seda rolli iga päev, iga minut. Punane keep ja sinised retuusid on kohustuslikud.

4. Jah, sa näed peitust mängides tobe välja. Aga see on hädavajalik.

5. Tantsi oma väikese tütrega palju varem kui tema pulmapäeval.

6. Vii ta kalale. Isegi kui ta väänleb nagu ussike konksu otsas.

7. Ütle talle, et ta on ilus – ikka ja jälle, iga päev. Kui ta kasvab suureks, püüavad televisioon ja ajakirjandus talle öelda, et ta pole ilus.

8. Hinda iga hetke, mis te koos veedate. Täna roomab ta mähkmetes, homme annad sa talle autovõtmed. Elu möödub kiirelt. Naudi neid hetki.

9. Ta vaidleb oma emaga. Vali pooli arukalt ja õiglaselt.

10. Lase tal kogeda eri asju. Elus on palju huvitavat, mis jääb koduseintest või -linnast väljapoole.

11. Osta talle, mida ta palub. Ühel päeval küsib ta koera. Ütle talle jah.

12. Õpeta teda rahaga ümber käima.

13. Kanna teda kätel või õlgadel, kuni jaksad.

14. Ta ootab sind töölt koju. Ära jää hiljaks.

15. Kui ta nägi halba und, lase tal enda voodis magada.

16. Miski pole elus lohutavam kui isa õlal nutmine.

17. Kui sa lükkad tema kiigele mänguväljakul hoogu, siis pea meeles, et tema «kõrgemale!» on midagi muud, kui sinu oma seda oleks.

18. Jäätis teeb imesid. Ära unusta ta lemmiksorti.

19. Ära jää ilma ühestki tema sünnipäevast. Pea alati oma lubadusi.

20. Õpi teda usaldama. Anna talle vabadust, kui ta suuremaks kasvab.

21. Pea meeles, et ühel päeval avab ta tiivad ja lendleb kauni liblikana minema. Naudi aega, mil ta on veel röövik.

22. Ütle talle, et ta võib alati koju tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles